Tengahari tadi seperti biasa, saya akan masak sedikit sebanyak apa yang ada untuk makan tengahari anak-anak balik dari sekolah. Dan hari ini, saya mati akal nak masak apa sebab tak rancang lagi awal. Buka peti sejuk, tengok apa yang ada... ada ayam, ada daging.. ikan dah habis. Ok.. tengok sayur.. Ya Allah... sayur pon dah tak ada. Hehehe... teruk betul abah dia ni... tak tengok awal-awal kalau tak boleh jugak jenguk-jenguk kat pasar... Yang ada cabai sebungkus... hmmm.
Kebetulan pulak hari ni, Annur Tasnim demam pagi tadi, jadi dia tak pergi sekolah. Lepas makan ubat demam yang memang sentiasa ada dalam peti sejuk, tengahari dah lega sikit. So, tanya Tasnim.. nak makan apa hari ni, ada ayam saja. Dan seperti biasa kalau tanya dia.., "Ikut abah lah..." hmmm..
So, nak bagi dia berselera sikit, saya ingat saya buat sup sajalah... Buat sup ayam ala kelantan yang tok ummi dia buat kalau balik ke Kelantan. Nak bagi berselera lagi, kami buat sambal belacan sebab si Tasnim ni suka makan ulam macam abah dia. Sorang lagi Ahmad Yusuf, dia boleh lanyak sambal belacan habis semangkuk dia sorang saja dengan ulam. Orait... Jom, kita masak sup ayam stail Klate, buat sambal belacan sikit, ambil ulam keliling rumah, dan dah buat sup klate, kita makan stail kat Kelantan terus... kita goreng keropok cap ikan parang yang uncle Hawari dia bawak dari Kuala Terengganu hari tu... ehehehe...
___
Proses masak tak boleh tunjuk sebab dapur berselerak ya Rabb.. tuhan saja tahu. So kita fast forward dah siap masak... ekeke
__
Nah ini dia menu makan tengahari ini :
Malang sikit, sup tu tak ada asam limau, dengan daun sup (daun sadri), so setakat bubuh bawang goreng dengan serbuk lada hitam jer...
Ni pulak ulam-ulaman yang dikutip sekeliling rumah... Pucuk Sambung Nyawa, Pucuk Karipole dengan Temu Lawak... Kacang Botol dah kering semua... Pucuk Ubi Kayu simpan dulu... ehehehe
Nah ni dia lauk pauk kami yang sempoi ni... keropok, sup ayam, sambal belacan... hmmmmm... Alhamdulillah...
Jemput makan...
Dah nak habis dah nasi, baru nak ajak makan...huhuhu..
Alang-alang cerita bab makan ni... kita kena baca doa sebelum makan dan selepas makan... makan sampai habis, sebab tak nak membazir...
Ni doa sebelum makan :
Ni doa selepas makan :
Alhamdulillah... syukur atas rezeki yang diberikan...
--
Tabik betul kat Abah yg pandai masak ni.. en suami saya skrg ni suka masak maggi jer hihihi ;)
ReplyDeleteHuikk.. buat sup jer... asal ada sup bunjut kan? hahahahaha... macam buat maggi jugak lah... hahahah
Deleteassalamualaikum wafacw...alhamdullilah sedapnya menu hari ni...sila la menjamu selera yer..;)
ReplyDeletew'salam MZ.. alhamduillah... sedap sangat tu tak lah..hahaha tapi main dengan jarang-jarang ni memang terangkat pekena ulam ngan sambal belacan tu...
Deletewaahh.. best ni, semua tu pun kegemaran saya... temu lawak, biasa cicah budu.. gerenti terangkat
ReplyDeleteMemey doh gu :D
DeleteSekalo pon dok cicoh budu... tapi takdi sajo malah nok buat budu :)
Tu pong habih reng doh whoahahahaha...
Wah banyaknya ulam. Tiga-tiga tu tak pernah makan. Sure menyelerakan..
ReplyDeleteHahaha... kan? Orang kampung.. kut mana pon cara orang kampung jugak yang serasi :D
Deletesedapnya semua lauk-lauk tu,serius berselera tengonya..
ReplyDeletemakan ulam dengan sambal belacan memang da best!
Dia kalau pekena sekali sekala memang best :D... selalu-selalu sangat tak jadi... :p
DeleteNurul tau yg daun kari bole buat ulam.. tapi tak pernah try lagi.. kat umah ade dlm pasu.. tak pijar ke lidah? huhu
ReplyDelete