Get 15% Off Use Code AMAY15MY this May! No minimum spend

Mar 12, 2014

Pencarian Beramai-ramai Pesawat MH370 Melalui Gambar Satelit LIVE!

Memang hebat teknologi zaman sekarang... Canggih yang amat dan saya tak pernah tahu dan jangka ianya boleh dilakukan.





Sekarang ni beribu-ribu orang sedang mencari pesawat MH370 atau apa jua objek yang boleh dikaitkan dengan pesawat MH370 menggunakan imejan terperinci satelit yang disiarkan secara online oleh DigitalGlobe, sebuah firma yang memiliki jaringan satelit komersil paling canggih di dunia, yang berpusat di Colorado.

Mereka ini melakukan pencarian secara online ini secara sukarela iaitu sanggup meluangkan masa meneliti imej yang disiarkan. Imej oleh DigitalGlobe ini yang diambil pada tahap ketinggian 400 batu (miles) dari udara dapat mengesan objek sebesar pinggan di rumah!!!! waow!!!

Harapnya usaha ini akan dapat mempercepatkan lagi proses pencarian Pesawat MH370 atau apa-apa objek yang boleh dikaitkan dengan pesawat tersebut. Cuma mereka semua sedang mencari di sekitar perairan Laut China Selatan atau Teluk Thailand... Jadi ia bercanggah sikit dengan 'claim' seorang petani dari Kelantan yang telah membuat laporan polis mengatakan beliau telah melihat kapal terbang yang mengalami kebakaran pada ekor kapal terbang tersebut... hmmmm..

Apa-apapon... masih berdoa agar semua penumpang dan krew selamat
 atau dipelihara Allah SWT...

23 comments:

  1. let us continuously pray for MH370...semoga Allah dapat memberikan petunjuk yang sewajarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... tetiba rasa yakin pulak akan jumpa tak lama lagi dah.. dan ada rasa (instinct) macam penumpang masih selamat Allahualam... berkat doa jutaan rakyat Malaysia ... masih berharap

      Delete
  2. All in GOD hand , there still Hope ..#PrayForMH370

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Allahuakbar... penantian satu penyiksaan... lagipun takut timbul pelbagai konflik antarabangsa pulak

      Delete
  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. Dengan teknologi yang canggih dan usaha yang gigih... Semoga Allah permudahkan semuanya... Amin

    ReplyDelete
  6. Praying for the best.. with Allah's will..everything is possible.. In shaa Allah.

    ReplyDelete
  7. Pray for MH370. Semoga pencarian dipermudahkan. So that xde spekulasi2 yang membingungkan rakyat..Amin

    ReplyDelete
  8. smoga segalanya selamat.. amiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have a strong feeling that they will be fine... hope sangat-sangat Allah melindungi mereka semua... hope sangat-sangat!

      Delete
  9. noe rasa macam konfiden yg mereka semua selamat...harap2 macam tu la..semoga pesawat ditemui dengan secepat mungkin dan segala spekulasi akan berakhir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah... I have the same feelings too... dah banyak hari... tapi ada rasa yang dorang Ok... cuma tak tahu kat mana jer.

      Delete