Mar 31, 2014

Teeth Brushing Demo With Colgate Toothpaste by Adam

Today is the 2nd day Adam refused to go to school after having a one week school break last week. Couldn't ask him to take his morning bath as usual as he kept running away and hiding himself under the sofa. He really gave me a hard time this morning and his mom kept calling asking if he went to school or not. However, finally I managed to talk him out of it. Yeah... We made a deal, I'd take his photograph and upload them in daddy's blog of him brushing his teeth while having a bath, and he would go to school! Eheheh... (baru umur 3 lebih-lebih sikit dah akal macam apa dah..)

Segmen : Review Blog by Apple Mints Part 3

First of all, thanks to Leen for visiting this site and left her blog link,as through her blog that I got introduced to Apple Mints who is running a "Review Blog by Apple Mints (Part 3) Segment" which will last on the 5th of April. This is the first time I join a 'Blog Review' Segment. Hopefully, there will be an opportunity for Apple Mints to have a review on MyBlog | wafacw since no one has yet made any review on this blog... I'd sure would love to hear what others think of this blog so that I'd know the strengths or weaknesses of this blog :D

Well, as usual, if anybody would like to take the chance to get a review by Apple Mints, just click the banner below, and find out more of its terms and conditions :)

http://syaza-applemints.blogspot.com/2014/03/segmen-review-blog-by-apple-mints-part-3.html
http://imgur.com/w32VwCl
Wish me luck... as only 5 lucky ones will be selected by random.org :D

Mar 30, 2014

Dari Panas, Turun Hujan, Lepas Tu, Ribut

Dua hari yang lepas, cuaca di Alor Setar ni cukup panas membahang. Lepas mandi, tak sampai berapa minit dah berpeluh balik badan dan rasa tak selesa. Air-cond pon tak berapa nak sejuk. Namun begitu, petang semalam dalam jam 5.00 petang macam tu, hujan mula turun. Langit mendung dan hujan mencurah-curah. Punya la seronok... cuaca kembali sejuk. Kebetulan tengah menghadap laptop- terus capai kamera, ambil gambar dan update entri blog hahahaaha... (entri hujan di sini).

Mar 29, 2014

Hujan Yang Turun, Satu Rahmat, Alhamdulillah...

hujan dah turun, alhamdulillah
Alhamdulillah, Ya Allah Ya Rabb... Ya Rahman Ya Rahim...,

Sekarang dalam pukul 6.53 ptg... hujan turun renyai-renyai sejak 15 - 20 minit yang lalu... Walaupun tak lebat, cukuplah untuk meredakan kepanasan cuaca hari ni. Kalau tak hujan, malam pun cuaca tetap panas sebab haba dari bumi masih dikeluarkan. 

Cuaca Panas Membahang di Alor Setar Sehari Dua Ini

Sejak semalam, cuaca di Alor Setar ni cukup-cukup panas, cuma tak tahu nak check temperature jer, so tak tahu suhu sebenar tahap kepanasan. Hari ini, dalam keadaan panas membahang begini, badan terasa lesu. Sehingga setakat ini jam 4.19 petang, dah masuk 5 ke 6  kali saya mandi atau basahkan badan (nasib baik dok di rumah). Alhamdulillah air masih ada, atau tak kering lagi seperti sesetengah tempat lain… Boleh juga lembapkan tuala kecil dan letak atas kepala. Panas sungguh…

Mar 28, 2014

Kisah Jenayah Mencuri, Polis Dalam Khutbah Jumaat

Khutbah Jumaat di Masjid Rofeah, Taman Uda, Alor Setar hari ni, agak menarik perhatian dan mengundang suatu renungan yang mendalam tentang perkara yang disebutkan, tidak seperti khutbah jumaat hari-hari Jumaat yang lain sebelum ini, pada saya lah. Khutbah yang menyentuh perkara-perkara jenayah yang berlaku akhir-akhir ini adalah berhubung kait dengan sambutan hari Polis Di Raja Malaysia 25 March baru-baru ini. 

Seronok Buat Ais Krim

Salah satu perkara yang tak berapa nak boleh tahan, tiap-tiap hari nak beli ais krim. Kalau sekali sehari boleh lagi diterima... tetapi kadang-kadang sampai 2 atau 3 kali. Satu ais krim dalam RM0.70, 4 ais krim RM2.80, 3 kali sehari bersamaan RM8.40. Dah dekat RM10 sehari hanya untuk ais krim.

Mar 27, 2014

Looking For Nine More Lucky Blogger To Get FREE Items...

As at 2.24pm 26th March... Ayue Idris at mii-and-himm.blogspot.com is still looking for 9 more lucky bloggers to get FREE KOSE SEKKISEI mysterious items... So, if you are interested to get FREE items... do check it out HERE!!! and Hurry!!!...

Click HERE to find out more :D

Ranking Alexa 100k And Below

Today, the Alexa Ranking for this blog is 218,116... It's another 118,116 to go to be at the 100k world ranking. :D.



Improvement?

Mar 26, 2014

Wordless Wednesday 20

ADAM AND HIS PAPAYA... HIS ALONE!

adam and his papaya
No way I am going to share with anybody... not even you abah... !!!
"Sorrrrry!..." :'


Masalah Tak Boleh Nak FOLLOW blog : Tip Follow Kaedah Lain

Sejak beberapa minggu lepas, saya dapati ramai yang 'complaint' tentang masalah tak boleh nak follow blog orang bagi blog blogspot. Sampai sekarang saya tak pasti apakah sebenarnya punca pelawat kita tak boleh nak follow blog kita atau kita juga tak boleh nak follow blog orang lain. Dan sememangnya kita tahu sesetengah Segmen Give-Away (GA) hanya boleh/dianggap layak untuk disertai dengan memenuhi syarat - "Sila LIKE blog saya"

Subhanallah (WW 19)

Souq Al-Bukhary, Alor Setar, Kedah

Cadbury Chocolate Button For Tasnim From UK

This morning, Annur Tasnim's wish to get The Cadbury Chocolate Button or The Cadbury Diary Milk Button (the giant one) had come true. Our friend Teri who came to Malaysia early this year had brought with her the Chocolate Button from UK.  Thanks a lot Teri... You have been a wonderful friend :D

Mar 25, 2014

Remaining Monthly Allocated Quota Zero

With only about 6 more days left for this month, March... the monthly allocated quota of 15400MB had just finished! Hahahaha... What a day... Waaaaaa...


Takziah... Misteri Kehilangan MH370 Berakhir Satu Tragedi

Kehilangan pesawat MH370 sejak 18 hari yang lalu, yang juga satu misteri yang meresahkan bukan sahaja mereka yang terlibat secara langsung bahkan kepada seluruh rakyat Malaysia dan seluruh dunia - akhirnya berakhir dengan pengumuman yang menyedihkan oleh Perdana Menteri Malaysia Najib Razak sebagai "none survived", merupakan satu tragedi. Takziah... (sedih tak tahu nak kata apa dah)...

Mar 24, 2014

Amazing 'Selfie' Act

selfie
I used to read some entries from friends' entries about the selfie things... I saw the images or the illustration posted. And I was amazed by the modern technology and how creative a human mind can give. And yesterday, I witnessed it for myself... with my own eyes, through my Nikon 18-55mm lens :D

And I was really amazed! Really... !!!

MiniGiveaway #1 by Ayie Atiqah

MiniGiveaway #1 by Ayie Atiqah

Congratulations to Ayie at ayielifememory.blogspot.com for finally, successfully launch her first GA.!!! :D

http://ayielifememory.blogspot.com/2014/03/minigiveaway-1-by-ayie-atiqah.html
Lets us all support her (she's the WINNER of HasrulHassan's SAYA BLOGGER BARU 2014 Contest)... Who knows she might add more present for this GA... :D ...kan Ayie?... ehehe


Aqilah Azmi' Post : Power Bank & MHP Vouchers RM200 To Win for SPM/STPM 2013 Candidates

intagram contest
NOTE: This is a re-post of Aqilah Azmi's (qila) entry on her blog.

Power Ban & MPH Vouchers RM200 To Win 

 Good news to 2013 SPM/STPM candidates who have just got the results recently!!

Having A Stroll At Jubli Perak Park Alor Setar

It has been quite a long time since the last time I took Adam and Sulaiman to Jubli Perak Park playground. Actually Sulaiman was asking me to bring them to the park since last Thursday when we drove near the park to send Tasnim for her tuition class at Taman Golf. So to keep my promise, right after lunch we went to the park...


Jubli Perak Park, Alor Setar is a recreation park situated just right the Kedah administration office building, Wisma Darul Aman. And children would love to come to this park since they can play at the playground.

Mar 23, 2014

Kambateh? or Gambatte?

Good Day everybody... Urgghh... can't help myself, couldn't get out of bed earlier even though my mind kept telling me about the blog hahahaha...  For two days I went to bed around 4am and woke up at 6am. Last night I'd been in bed around 9pm... This morning woke up for Subuh prayer and continue to sleep again straight away after Subuh until 10am!!! Had a breakfast with my sons and had a quick stroll to a few blogs in the neighbourhood hahahaha...


Mar 22, 2014

Cari Kepala Ikan Nyoknyok dan Siput Lala di Pasar Nelayan

Kepala Ikan NyokNyok
Seperti biasa bila hari minggu, aktiviti pertama sebelah pagi adalah pergi ke Pasar Nelayan Kuala Kubang Rotan (ada cerita kat sini) untuk mencari stok bahan mentah. Kebetulan pula, anak sulung balik dari asrama untuk cuti sekolah selama seminggu ni, kami bercadang untuk masak 'special' sedikit, iaitu Kari Kepala Ikan, oleh itu kami terus mencari kepala ikan. Kepala ikan yang biasa kami guna untuk masak kari adalah kepala ikan NyokNyok (kat Kedah ni orang panggil ikan NyokNyok, kat tempat lain tak pasti pulak... kalau ada orang Kedah baca post ni dan tahu nama lain bagi ikan NyokNyok, mungkin boleh bantu bagitahu nama ikan ni).

The Two Photos Test

Two days ago, I wrote about a 'mood swing' situation I was facing on that particular day (see here) with two photos attached to the post, in which also didn't relate to the topic at all. I must say that, that was the moment when I felt extremely helpless and really exhausted... ever in my life. Probably some of you might have also noticed how I became hay-wired for a while by just looking at my entries updated a day before and on the date itself. Well, however, I am feeling well now and thanks a million to those who were giving great comments and advices... And I'd like to say, that you are, to me, a great blogger already!

Senarai Blogger Baru 2014 HasrulHassan.com

Awal bulan Mac baru-baru ini, satu Segmen yang khusus kepada blogger baru tahun 2014 iaitu "Aku Blogger Baru 2014" telah dianjurkan oleh, pada saya merupakan salah seorang blogger OTAI yang hebat juga merupakan idola saya iaitu saudara Hasrul Hassan (HasrulHassan.com). Antara tujuan utama beliau menganjurkan segmen kepada blogger baru ini adalah bagi membuka ruang agar blogger-blogger baru (blog) dapat diperkenalkan kepada blogger-blogger lama atau senior, kerana menurut beliau untuk seseorang blogger baru memperkenalkan blog di zaman ini adalah semakin sukar.

Mar 21, 2014

Hadis Untuk Renungan 1

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Bismillahirrahmanirrahim

Salam Jumaat, penghulu segala hari. Semoga anda di bawah limpahan Rahmat Allah dan sentiasa di dalam keberkatan atas setiap perbuatan atau perkara yang dilakukan... InsyaAllah.


Untuk renungan bersama :

Mini GA T-shirt Blogger

Mini GA T-shirt Blogger

http://www.tshirtmudahterengganu.com/2014/03/mini-ga-t-shirt-blogger.html 


Cantik la t-shirt 'Love Blogging' nie... Kalau boleh menang GA ni mesti best!...
Kalau ada yang juga berminat nak cuba nasib dapat t-shirt ni.. KLIK jer gambo di atas... :D
Tarikh tutup tak dinyatakan... tapi announce pememang on the 31st March 2014

Hmmm... "May Good Luck Be With Me"

 


 
 

Mar 20, 2014

Padah Jangan Diundang, Menangis Tak Berlagu

Biasa dengar orang tua-tua kata - "Jangan main-main dengan api, kecil jadi kawan, besar jadi lawan"? Kata-kata ni adalah kata-kata untuk mengingatkan kita supaya jangan main-main dengan api, sebab biasanya budak-budak suka main mancis, bakar-bakar kertas kan? Antara kata lain, api ni boleh membawa padah... dan padah jangan diundang. Silap haribulan, terjadi sesuatu yang tak diingini, menyesal tak guna atau biasa juga orang kata menangis tak berlagu. Sebut pasal main-main, padah dan menangis tak berlagu ni, beberapa hari lepas, akibat 'bermain-main', ada seorang sahabat ni dah menangis tak berlagu. Hahahaha... bezanya, ia bukan suatu penyesalan tetapi suatu yang lebih dahsyat...

Being Attacked Again

Sejak dua tiga hari kebelakangan ni, tak tahu kenapa tiba-tiba berlaku 'swing of mood' yang sangat kuat. Perasaan lain semacam melanda, dan rasanya sejak kena sakit mata hari tu. Rasa lain macam yang macam mana?

Zikrullah Bagi Menolak Segala Musibah

Zikir kepada Allah Taala, juga bermaksud - mengingati Allah Taala. Apabila kita sentiasa mengingati Allah SWT, bermakna kita juga telah berzikir kepada Allah SWT. InsyaAllah, Allah SWT juga akan bersama kita.

Doalah dengan doa ini setiap pagi..

Mar 19, 2014

Blogwalking List (WW 18)

wafacw.blogspot Blogwalking List (WW 18)


Attention

Wordless Wednesday 17

Live My Life and Fulfill My Dreams

wafacw : live my life and fulfill my dreams
I am living my life, and I must take responsibility for my dreams and wishes, and take actions where possible, so I can fulfill them...

Wordless Wednesday 16

Reflection


Wordless Wednesday 15

Full Moon  19/3/2014 12.54AM

wafacw : Full Moon
Full Moon and Simple Data Exif

Mar 18, 2014

Amalkan Doa Sebelum Makan Dan Sesudah Makan

Tengahari tadi seperti biasa, saya akan masak sedikit sebanyak apa yang ada untuk makan tengahari anak-anak balik dari sekolah. Dan hari ini, saya mati akal nak masak apa sebab tak rancang lagi awal. Buka peti sejuk, tengok apa yang ada... ada ayam, ada daging.. ikan dah habis. Ok.. tengok sayur.. Ya Allah... sayur pon dah tak ada. Hehehe... teruk betul abah dia ni... tak tengok awal-awal kalau tak boleh jugak jenguk-jenguk kat pasar... Yang ada cabai sebungkus... hmmm.

Kemaskini Senarai Bloglist

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga kemaskinikan senarai blog yang selalu saya blogwalking. Mula dari jam 0020 tadi hingga sekarang 0353, dapat siapkan lebih dari separuh senarai. Masih ada lagi yang belum sempat dimasukkan sementara masih mampu celik ni...

Harap, kepada anda yang singgah ke sini, sekiranya URL blog anda masih belum tersenarai harap boleh tunggu hingga malam nanti jam 2100 iaitu tempoh yang saya hadkan kepada diri saya untuk siapkan sepenuhnya senarai tersebut. Sekiranya selepas jam 2100 tersebut, didapati URL blog anda tidak terdapat di dalam senarai, bermakna

Mar 17, 2014

Uncle Godek With Uncle Gedek Style!?

Introducing Uncle Gedek at Blog Begins At Fourty :D

17th March's entry of Uncle Gedek (print screen)


Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum wbk dan Salam Isnin...

Alhamdulillah... Malam tadi tidur awal sikit sebab nak bagi peluang kat mata untuk rehat dan pulih (akibat sakit mata), dan alhamdulillah pagi ni dah tak berair dah. Pedih pun dah hilang cuma masih merah saja... :D

Tu pon, selepas dah balas komen-komen yang diberi baru masuk tidur (dalam bilik komputer ni jugak sebab kena kuarantin hahahaha). Terima kasih kepada semua yang sudi jenguk ke sini dan sudi mengomen saya... macam-macam komen ada :D Terima kasih... jazakaallah...



Mar 16, 2014

Cerita Jumpa Doktor Untuk Kali Pertama Lepas 10 Tahun

drugs by wafacw
Disebabkan air mata meleleh tak berhenti-henti dan keliling mata dah pedih dan panas semacam dah, saya akhirnya nekad pergi ke klinik untuk berjumpa doktor. Lagipun, MBTW (My Beloved Tercinta Wife) dah mula menunjukkan tanda-tanda ‘pembeleberan’ yang akan berterusan atau berpanjangan kerana takut berjangkit kat anak-anak.

Deritanya Sakit Mata

Aduh... sudah nak masuk hari ketiga, kena sakit mata. Pagi ni disebabkan terasa pedih dan panas pada kelopak mata, dan air mata dok mengalir tak berenti, maka pergilah tengok kat cermin. Tudiaaa... Ya Allah!.. Dah macam ZOMBIE (ker Dracula ker..?)... Urat-urat mata berselerak keliling anak mata dah... 


Wish Each and Everyone of You a Great Day Today...

Assalamualaikum wbk and hi, to each and everyone of you...

This morning, I'd just like to wish you all a Great Weekend especially for those who lives outside Kedah, Kelantan and Johor :D. Enjoy your weekends ...:)

wafacw/wafacwphoto : have a Great Weekend


Mar 15, 2014

We Apologise For The Service Interruption : Astro

For the first time, and quite surprisingly that Astro was like 'merajuk' with us bhahahahaha... (Suit our face... really). Now, everybody has to wait until Monday then we can start watching TV again. Too bad we don't have our old antenna anymore, or at least we can watch TV1, TV2, TV3 and NTV7 as usual. :D Meanwhile, my daughter turn the channel to Radio channel and listen to the radio while staring at the blank screen bhaaahahaahaha...


It's Going To Rain... No.. It's raining already ...

Finally, I guess after two months.. may be more, since the last time it was raining here, it's going to RAIN. And looks like it's gonna be a heavy one... The wind is blowing hard... Even it's 3pm, the surrounding looks as if it's 7.30 already. Alhamdulillah...

Syukur Alhamdulillah.. Syukran Ya Rabb...

wafacw : it's going to rain
In front of my house



Mar 14, 2014

Nuffnang Ads Are Back

print screen Nuffnang

When I first started to blog, I noticed that most of the blogs I visited had these Nuffnang Ads banners. Then, I found some bloggers were talking about Nuffnang Ads and how they get some money by having the banners on their blogs. So I decided to have the banners on my blog too. Well, why not isn't it? All that I was thinking at that time is on how I would be able to use the money I get from Nuffnang to pay for the internet service that I have subscribed, which is about RM130 per month.


Mar 13, 2014

How To Make Your Daily Life Cheerful From Morning To Night

wafacw

How To Make Your Daily Life Cheerful From Morning To Night

Almost everyone... in the world wants to live a happy life, be cheerful everyday, having fun, no worries, everything turns to be OK... if possible from right after you open your eyes in the morning until, you shut your eyes, dozing off into the most wonderful dream at the end of the day... Err... anybody wouldn't want to?.. 


Mar 12, 2014

Pencarian Beramai-ramai Pesawat MH370 Melalui Gambar Satelit LIVE!

Memang hebat teknologi zaman sekarang... Canggih yang amat dan saya tak pernah tahu dan jangka ianya boleh dilakukan.




Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe


http://zamani84.blogspot.com/2014/03/segmen-mini-power-bank-untuk-rakan.html

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe


Wordless Wednesday 14

Best Wishes To You :D



Wordless Wednesday 13

Farmiliar with this building?




Mar 11, 2014

How To Create Facebook Fan Page

Many experienced bloggers said that it is advisable for a blogger to have a Facebook Fan Page. Taking the advice, I took some effort to create my personal blog Facebook Fan Page or I called it My Personal Blog Facebook Page, on my own or by trial and error. So, here I am sharing on how I created my Facebook Page step by step.

Personal Blog Facebook page

Personal Blog Facebook page

Well, finally, after a little bit more than two months blogging, I thought I should also create my personal blog facebook page, just like everyone else :D. Actually, I don't really know what is the purpose of having this facebook page since normally I just share my blog entries on my own facebook wall... but since everyone is having it... I guess, it's also a part of blogging things that I must do... Anyone can elaborate more on this?

wafacw facebook page screen shot
MyBlog | wafacw facebook page :D

Photography Blog

Photography has always been my passion besides reading, drawings and experimenting Adobe Photoshop. Recently, I managed to get myself a Nikon D5100 which is considered quite cheap among Nikon DSLR camera and it comes with the DX 18-55mm VR kit lens - just OK for most categories of photos you want to get out of it. So, I did bring the DSLR where ever I go and took thousands of photos already.

Therefor, also, I have decided to have another blog which showcase only the photos that i have taken.

wafacw photography blog
http://wafacwphoto.blogspot.com

Mar 10, 2014

Mopping The Floor

It has been quite a long time since the last time I mopped the floor... hmmm the last time I mopped the floor was on Friday last week. Since everyone has gone to school, guess I'd like to take the advantage of it this morning. Well, it takes just about 20-30 minutes, no big deal...

When the floor is cleaned, than I can start doing whatever I need to do with a peace of mind :D, and to be cheerful again... :D Yeah!

Everything is ready

Mar 9, 2014

Doa Semua Keluarga Yang Terlibat Dengan Insiden MH370 Diberi Kekuatan dan Ketabahan oleh Allah Taala

Berita tentang kehilangan pesawat MH370 MAS yang hilang memang sangat sangat mengejutkan. Dan terkejut dengan berita ni bukan sekadar terkejut biasa, ianya pastinya melibatkan emosi yang mendalam. 

pesawat MAS


Mar 8, 2014

Al-Fatihah Kepada Mangsa Pesawat MAS MH370

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...