Apr 17, 2014

Photography Session Around The House II

Semalam masa balik dari ambil Ahmad Yusuf dari sekolah, singgah sebentar di kedai buku Taman PKNK. Tiba-tiba ternampak satu majalah Fotografi - Aperture (keluaran April 2014). Teringat lama dah tak beli majalah Fotografi dan dulu memang melanggan Majalah Digital Camera (tahun 2008 - 2010), kerana masih aktif mengambil gambar 'weddings' dan 'corporate events'.

Beli semalam, tengahari tadi baru betul-betul boleh belek-belek majalah Aperture tersebut. Memang 'best' tengok gambar-gambar dalam keluaran ni dan tiba-tiba rasa rindu sangat-sangat dengan aplikasi teknik-teknik fotografi menggunakan lens-lens tertentu dan pencahayaan... (sigh).. Dalam dok belek-belek dari satu mukasurat ke satu mukasurat tetiba ternampak nama 'member' lama masa di IPT dulu. Waaa... beliau dah jadi OTAI bidang fotografi hingga masuk majalah semua dan gambar-gambar beliau memang 'marvelous'... 

Photography Magazine : Aperture

So, oleh kerana geram tengok gambar-gambar dalam majalah tu, terus capai kamera, keluar dari rumah- tengok sekeliling untuk cari modal ambil gambar. Lama tak ambil gambar guna perkakas yang lengkap menyebabkan banyak perkara dah lupa yang dulunya semua tu 'on tips of the fingers'... nampak jer terus boleh adjust setting kamera dan shoot... sekarang.. Ya Allah... pusing sana, pusing sini, dekat dua tiga puluh snap nak dapatkan satu satu gambr yang dirasakan OK... kejap angle tak kena, kejap cahaya tak kena, kejap contrast sangat, kejap gelap sangat... Main dengan lens 18-55mm kit lens ni jer, memang rasa tak puas... Tapi cuba jugalah sedaya upaya :D

So, di sini beberapa gambar yang cuba main dengan apa yang ada - gambar bunga-bunga yang ada kat laman rumah ni... 

Layan lah ya, gambar-gambar ni... :D








GAMBAR-GAMBAR SYIOK SENDIRI :D
Theme : Bunga-bungaan bewarna putih
Nikon D5100 & AF-S Nikkor 18-55mm DX (VR)

I AM NIKONIAN :)
-

22 comments:

  1. Cantik gambar tu tuan wafa... sebenarnya untuk fotografi makro kita tak perlu pergi jauh untuk mengambil gambar...disekeliling rumah banyak yang boleh diambil. Saya dah lama tinggalkan bidang fotografi dan videografi. untuk makluman tuan wafa.. Waktu zaman kamera filem (SLR) dulu saya biasa menerima tempahan untuk majlis kahwin.... pendapatan part time saya pada masa tu terutamanya musim cuti sekolah kadang-kadang melebihi gaji bulanan... saya boleh dikatakan pencen dari bidang ini dengan kamera terakhir saya DSLR Nikon D200... semuanya kerana masalah penglihatan yang tidak sebaik dulu... Mungkin berpunca dari kerja-kerja pengeditan video... sekarang ni saya hanya gunakan S4Zoom sahaja... saya pun macam tuan wafa geram tengok gambar-gambar yang cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betul tu tuan mizi... ada perasan gambar tn dalam entri naik gunung zaman muda dulu :D... bawak video cam besar tu hahaha... saya video tak reti langsung... :)
      Wahhh D3siri tu... best kamera tu time tu... saya pernah guna D80, D90 dan D700 utk wedding... Raja Kamal tu selalu dok main kat Besut... sorang lagi member kat Jerteh, tak tahu tuan kenal ke tak... mungkin kenal... Shamabad... :D

      p/s: Patut lah gambar-gambar bunga keliling rumah hari tu nampak lain dengan bokeh semua siap..hahahahaha :D

      Delete
    2. Shamabad sekarang ni beroperasi dari Kota Bharu... itu maklumat yg saya terima dari rakan2 yg lain.

      Delete
  2. Wow, your house is surrounded by beautiful flowers!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... they are beautiful in photos... in terms of landscape... fails! hahahahaha...

      Delete
  3. saya tak ada ilmu fotografi tp semuanya cantik di mata saya. Untung-untung jadi OTAI jugak masuk majalah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...amin .. jadi otai sahaja tak apa lah... tak masuk majalah pun tak apa... huhuhu.. :)

      Delete
  4. Saya dulu pun subscribe Majalah Digital Camera..Cuma skrg je dh slow..byk yg sy belajar tp x sempat nk praktikkn..hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minat tu nanti akan ada juga kesempatan tu, cuma tak tahu bila jer.. :)

      Delete
  5. Cantiknya gambar2 bunga tu.. dari 'mata camera', kita dapat meghargai/menikmati apa yang terlepas dengan pandangan mata biasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... betul tu... saya baru terperasan... :) Thanks for showing me... Allahuakbar..

      Delete
  6. Replies
    1. erkkkkk... :)
      tu la kejadian yang tuhan buat...
      alhamdulillah...

      Delete
  7. wahhhh caantiknya.... main-main ambik gambar pun jadi cantik. ni mesti kes rajin tanam pokok bunga keliling rumah kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaha... nak kata rajin tu... tak lah rajin... masa rajin ya... tapi banyak masa malas drpd masa rajin... cuma hasil yg tanam tu ok lah... banyak lagi yg tak tanam... :D

      Delete
  8. cantik...especially gambar ke 3 tu...nak bg komen pasal fotografi...tak tau na...yg tau..cantik atau tak ja... hehe

    ReplyDelete
  9. subhanaAllah cantik sangt gamabr2 dlm entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab bunga-bunga tu cantik... gambar ikut bunga tu jer.. :D

      Delete
  10. ooo kerak nsi.. thanks utk info yg berguna tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. np... yg ni yang bau wangi tu especially malam.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...