Kalau ada cabai tumbuk - walaupon bodo-bodo macam tu jer, memang buat tambah selera makan... Lauk ayam ker daging ker pun kurang laku...
Tumbuk beberapa biji cabai (cili padi) yang hijau dengan yang merah dan campur sedikit garam... tak perlu belacan, bawang ker apa ker... cukup lah... tak ada ulam pon tak apa, campur ngan nasi sikit-sikit jer... Makan sampai berpeluh dahi... :D
mcm terasa kat anak tekak tgk picture ni.. teringt pula sotong kering ngan mempelam kat rumaaa.. nyum..nyum..
ReplyDeletewaa..mempelam? buat sambal mempelam?
DeleteBoleh bertambah nasi dibuatnya Wafa.. Rajin menumbuk hari ni ye :)
ReplyDeletekebetulan rajin pulak... rasa nak makan sebenarnya :D
Deleteini memang penambah selera makan.. boleh bertambah2 makan
ReplyDeletememang..boleh pergi dua pinggan lagi hahaha
Deletehuish sedapnyer...saya pun hari ni menumbuk, baru bangkit selera
ReplyDeletehahaha boleh... tak sampai lima minit pon siap ... D
Deletesedapnya... kalau tumbuk cili macam ni, biasanya untuk makan dengan sup...
ReplyDeleteAllah... kalau ada sup ...panas-panas...hmmm... boleh bercucuran peluh :D
DeleteWah... sedap tu..hihi... tambah budu...fuhhh!!!
ReplyDeletetambah budu..? hahahahahaha... peminat budu jugak ek?...hahahahahaha
Deletecabai ngan sambal tu sama kan?
ReplyDeletehahahha... err..camana ek... biasanya saya panggil lada... bila sampai kedah jadi cabai...kalau KL ..cili... err... mungkin cabai tu pon kira sambal jugak kut... dah confuse ni :D
DeleteNampak menyelerakan... tapi KN tak tahan pedas!
ReplyDeletewaaa.. rugila tak tahan pedas... tapi kena kalau nogori punya masakan.. masak lemak cili padi dia... terbakar jugak lidah ngan mulut semua... hahahahahahhaha
Deleteini memang sedap terasa macam balik nanti nak buat pulak...
ReplyDeletesambal untuk tambah selera makan kalau tak ada lauk best nak makan jer..hahahaha...
Deletekalau saya confirm saya goreng sikit cili tu
ReplyDeletekalau goreng sikit lagi sedap ek? nak kena cuba tu... berpinggan-pinggan la makan alamatnya huhuhu
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHot and spicy!
ReplyDelete