Buah Belimbing Buluh |
Pokok Belimbing Buluh |
Screenshot Posting Jeruk Belimbing Buluh di facebook |
Buat Jeruk Belimbing Buluh
Perkara-perkara yang perlu ada atau disediakan adalah:
- Buah Belimbing Buluh yang baru dipetik dari pokok. (Bukan yang dah gugur)
- Garam
- Balang kuih raya
- Gula
- Sedikit Cuka Makan
- Cabai/ Cili kampung
- Buah Asam Boi (Yang bewarna putih)
- Besen (Untuk rendam Buah Belimbing Buluh)
- Air suam
Buah Belimbing Buluh
Untuk percubaan buat jeruk kali pertama ni, saya ambil buah belimbing buluh dalam setengah kilogram (saya agak lah... tak timbang betul-betul).
Setengah Kilogram Buah Belimbing Buluh |
Tengok buah yang hijau berkilat tu saja dah kecur air liur, terbayang kemasaman buah belimbing buluh ni hahaha...
Garam
rendam buah dalam air garam |
Pertama sekali basuh elok-elok buah belimbing buluh tu, dan masukkan 2 camca besar garam. Orang Kedah panggil sudu camca... jadi masukkan garam sebanyak dua sudu dan gaul-gaulkan buah tu hingga rata. Masukkan air sekadar tenggelam buah-buah tu dan rendamkan sehari semalam. Tujuannya adalah supaya hilang masam dan getah buah belimbing buluh ini.
Selepas di rendam semalaman |
Selepas semalaman direndam, buah belimbing buluh ni akan bertukar menjadi kekuningan. Yang masih hijau tu mungkin buah yang masih muda lagi. Saya dapati, air rendaman tu bewarna kemerahan, mungkin disebabkan getah buah belimbing buluh.
Balang Kuih Raya
Toskan buah, buang air masin atau rendaman dan letakkan ke dalam balang yang sesuai. Saya guna balang kuih raya yang sederhana besar, baru muat setengah kilogram buah ni.
Toskan dan isi ke dalam balang kuih raya |
Di sini, mungkin kita boleh gunakan bekas lain dulu untuk campurkan bahan-bahan untuk buat jeruk iaitu gula, cuka, asam boi, dan cabai (cili kampung) sebelum isikan ke dalam balang kuih raya ni. Tadi, saya isikan terus buah ke dalam balang tu selepas di tos.
Gula
Seperti biasa untuk buat jeruk, kita akan masukkan gula. Mengikut posting dalam facebook group, mereka gunakan 7 camca gula. Bila saya masukkan ke dalam gelas kecil tu, 7 camca gula ni bersamaan dengan lebih kurang setengah gelas kecil tupperware tu hahaha. Berapa gram tak pasti.
7 camca gula dimasukkan ke dalam balang |
Sebenarnya, saya agak skeptikal samada cukup atau tidak nanti... sebab 7 camca nampak macam sedikit. Kita akan ketahui dua hari dari hari ni, selepas jeruk belimbing buluh ni dah sedia untuk dimakan... hmmm... kecur air liur dibuatnya.
Cuka, Cabai/Cili dan Asam Boi
Langkah seterusnya adalah masukkan sedikit cuka (5 camca besar), 5 biji cabai kampung dan 10 biji Asam Boi yang bewarna putih (saiz kecil). Saya bimbang takut nanti jeruk belimbing buluh ni jadi terlalu pedas, saya gunakan cabai kampung hijau... Walaupun, cabai hijau ni kadang-kadang cukup pedas juga. Tapi tak apa... kerana ini adalah eksperimen, kita akan ketahui nanti.
Masukkan cuka, cabai kampung dan asam boi |
Sebenarnya, kita boleh untuk tidak masukkan cabai kalau tidak suka jeruk belimbing buluh kita pedas. Tetapi bagi saya, kalau ada rasa pedas tu barulah sedap sikit.
Akhir sekali masukkan 2 camca garam dan air suam.
Mengikut posting facebook group BDR, sukatan air adalah 500 gram. Saya tak pasti 500 gram air ni macamana nak kira, sebab biasanya kita gunakan ukuran liter untuk sukatan air. Oleh itu, saya telah mencuba-cuba sendiri iaitu dengan memasukkan segelas air suam. Gelas yang saya gunakan adalah gelas hadiah dari pembelian minyak pelincir syntium Petronas tu hahaha...
Nampaknya, segelas air tu cukup-cukup satu balang kuih raya sederhana dengan setengah kilo buah belimbing buluh yang saya gunakan.
Setelah digoncang sehingga rata, masukkan ke dalam peti sejuk |
Sebelum disimpan ke dalam peti sejuk untuk selama dua hari, goncang-goncangkan balang tadi supaya bahan-bahannya bercampur. Kelihatan air bertukar menjadi putih disebabkan warna asam boi yang kita gunakan tadi.
Selesai sudah, proses buat jeruk belimbing buluh kali pertama percubaan saya. Selepas dua hari lagi, kita akan tengok bagaimana hasilnya. Saya akan sediakan posting sesedap mana jeruk belimbing buluh nanti.
See you again...
Belimbing buluh tengah musim ni
ReplyDeleteTentu sedap jeruk asam boi belimbing buluh tu
Baru bubuh dalam peti ais... katanya lepas dua hari makan... tengok macamana nanti hahaha...
Deletesedap niiii
ReplyDeletehaah..sedap sungguh... tak sangka haha
Delete