Mar 22, 2014

Cari Kepala Ikan Nyoknyok dan Siput Lala di Pasar Nelayan

Kepala Ikan NyokNyok
Seperti biasa bila hari minggu, aktiviti pertama sebelah pagi adalah pergi ke Pasar Nelayan Kuala Kubang Rotan (ada cerita kat sini) untuk mencari stok bahan mentah. Kebetulan pula, anak sulung balik dari asrama untuk cuti sekolah selama seminggu ni, kami bercadang untuk masak 'special' sedikit, iaitu Kari Kepala Ikan, oleh itu kami terus mencari kepala ikan. Kepala ikan yang biasa kami guna untuk masak kari adalah kepala ikan NyokNyok (kat Kedah ni orang panggil ikan NyokNyok, kat tempat lain tak pasti pulak... kalau ada orang Kedah baca post ni dan tahu nama lain bagi ikan NyokNyok, mungkin boleh bantu bagitahu nama ikan ni).



Selain dari tu, MBTW juga teringin nak makan Siput Lala, so hari ni menu makan tengahari Kari Kepala Ikan NyokNyok dan Siput Lala Rebus... (tak tahu nama masakan sebenar.. main hentam jer labu).

Ni dia Kepala Ikan Nyoknyok dan Siput Lala yang kami beli kat Pasar Nelayan Kuala kubang Rotan, Alor Setar, Kedah.

Ada sapa-sapa cam ikan ni?
  
Siput Lala, ada yang hidup lagi :D

Sedang dok berjalan-jalan celah-celah lorong kat Pasar tu, nampak pulak Ikan Kerapu... Beli jugak lah Ikan Kerapu ni...

Ikan Kerapu...

Untuk sayur... memang dah jadi sayur ruji kami sefamily, Sayur Bayam dengan Kangkung. Kangkung ni memang favourite kami anak beranak (Alhamdulillah, semua jenis yang tak makan sayur mahal-mahal ehehehe... konon la kan ehehehe )

Actually, saya dalam proses nak tanam kangkung ikut kaedah saudara Zamizi Jusoh (cerita tanam kangkung dia kat SINI). Cuma saya tanam sebab nak makan, tak macam saudara Zamizi kita, beliau sempat lagi menjual sayuran yang dia tanam... walaupun tanam sayur sebagai hobi... :D

Bayam dan Kangkung... (Ada tempeh tu jugak)

--

Ni... dah mula proses memasak Kari Kepala Ikan NyokNyok (style MBTW la.. kalau kat Klate ni dah panggil Gulai Kepala Ikan):

Perencah untuk masakan HILAL ni wajib... Memang akan lebih Kaw..
Dah menggelegak... (kasi cerah sikit gambar... kat dapur ni gelap sikit eheheh)

Ni mula-mula nak rebus Siput Lala...
Masukkan saja kesemua bahan yang perlu dan rebus saja..

Bawang Putih, Serai, Cabai ... (ehehhe cabai!!!)... kalau nak best lagi hot... lebihkan cabai tu... tapi sebab Adam dan Sulaiman nak makan... bubuh dua biji jer cabai... Jangan lupa garam... :D

---------------

Harga untuk semua yang kami beli di Pasar Nelayan Kuala Kubang Rotan ni adalah seperti berikut :
1.  2 ketul Kepala Ikan NyokNyok   RM13
2.  Sekilo Siput Lala   RM5
3.  5 ekor Ikan Kerapu   RM9/kilo
4.  Sayur Bayam dan Kangkung +  Tempeh, Cabai (besar) dan lain-lain serba sedikit  RM7.00


--------------
PS: Nak cerita cara masak tak reti... tengok dan figured out sendiri boleh la kan?





28 comments:

  1. It's more economic and healthy to cook at home.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... I figured that too :D

      Delete
    2. Hehe but I'm just lazy to cook.

      Delete
    3. cook together gether with ur wife lorr... it's fun... or what ..ehehhe

      Delete
  2. murahnya lala kat sana! sini mahal gila kot...dah la tak fresh!!! :(

    ReplyDelete
  3. waah tuan Wafa sedap menu tu...tang lala tu yang best. Saya panggil lala katak serai

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. tang serai tu saya ada teringat sikit-sikit tapi lala serai tak berapa recall... masa dok kat sana saya selalu mandi kat Bukit Keluang sambil cari benda ni... balik rebus... tapi kat sana kecil sikit saiz dari yang ni...

      Delete
  4. terliur pula dengar menu kari tu...suka makan kari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala makan memang sedap... biasanya kami makan masakan rebus-rebus. Ni pun bukan kari stail mamak... kari biasa aja :D

      Delete
  5. terliur tengok..kena cari pasar ni,murah la..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ayie.. kat sana cari kat jeti Pantai Merdeka tu je kan? murah jugak... and rasanya kalau naik atas lagi ada tempat turunkan ikan tu kan? dapat fresh gitu.. :D

      Delete
    2. a'ah..kat tanjung dawai, selalu nampak bot turunkan ikan banyak-banyak =)

      Delete
    3. Saya pernah usaha pergi sana cari ikan kering ngan ikan bilis... kat sana memang ikan bilis banyak choice..untung sapa dok dekat sana .... :D

      Delete
  6. kari kepala ikan memg debomm..sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya start makan kari kepala ikan masa lepas kahwin... sebelum tu tak pernah... tengok kepala ikan besar-besar rasa macam tak reti makan... tapi lepas kahwin mak mentua buat...nak tak nak kena makan... bila makan perghhhhh tak tahu lemak tang kepala tu lebih sedap dari lemak lembu hahahahahha... :D

      Delete
  7. Wah first time dengar nama ikan Nyoknyok. ..kari kepala ikan ya..macam best je..

    Nway..selamat menjamau selera & salam hujung minggu wafa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha raudzah... memang la... kat belah sana tak ada kut ikan ni... tapi mula-mula saya makan ikan Nyoknyok goreng... saya memang ingatkan Ikan 'Aya' yang kita buat lauk nasi dagang tu... tapi bukan rupa-rupanya... tapi isi dia dah dekat seakan-akan... Kepala ikan aya orang buat kari dak?

      Delete
  8. saya dok fikir apa ikan nyoknyok nih . selalu nampak tapi x tau nama . My kaka tanam kangkung kat dalam bekas polisterin ikan . bayam pun boleh tanam tau . saya lebih suka bayam kampung ... daunnya besar - besar .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan NyokNyok ni dari jenis spesis Giant Trevally hahahaha... dia bagi kut omputeh la pulak sebab dia kaki memancing hahaha Thanks to Azman Rahmat, my schoolmate :D.
      Btw... bagus jugak gaya tanam dalam polisterin ikan tu... boleh apply yang ni lah... :D thanks for sharing QW... :D

      Delete
  9. ikan nyk--nyok ni apa nama lain ya?? mcm pernah nampak. saya ni kenal nama ikan pun lps kahwin diajar oleh my hubby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... sama lah ... kalau saya lepas kahwin.. mak ngan pak mentua ajar hahahahaha... sebab kat belah saya (klate) ikan lain yg kami makan... kecuali ikan kembung atau temenung belah ni kata... hahahaha

      Delete
  10. bab2 nama ikan ni noe mmg failed...n bab2 harga pun failed...sbb yg pergi pasar hubby jer...noe x pergi..hehehe...tp lala tu mmg sedap...manis je klu yg fresh tu...murah2 pun x kisah janji berkhasiat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya bukan penting sangat tau nama exactly.. buat modal menyembang jer.. hahahaha... kalau tau tu, bila nyembang ngan orang yang minat... masuk sikit la kan hahahahaha.... sebenarnya dok di Alor Setar ni nasib baik lagi lah... sebab boleh lagi access seafood fresh... macam ketam and udang... dengan harga yang tak lah mahal mencacak... semoga dimurahkan rezeki mereka yang berniaga tuu...

      Delete
  11. kalau nak masak kari kepala ikan suke cari kepala ikan ni..tak tau pulak kot2 ada nama lain ke..tapi memang dari kecik mak sy panggil ikan nyoknyok jer..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh exah asal belah belah utara ni jugak ker?...

      Delete
    2. ops salah tekan huruf plak... :D.. sorry...*ecah :)

      Delete
    3. asal perak..tapi mak n ayah pattani kedah + pattani siam..tapi kami memang panggil ikan nyoknyok..xtau la ade nama laen ke x..hehe

      Delete