Nov 29, 2014

Wiper Motor Exora Rosak - Jadi Pomen Bidan Terjun

Bismillahirrahmanirrahim...

For the first time, dalam seumur hidup ni saya mengalami kejadian seperti ini. Pengalaman menggunakan kereta selama ini tak pernah lagi berlaku; motor wiper of my Proton Exora, rosak or actually gear yang dalam motor tu pecah... It's quite an interesting experience. Kalau benda-benda lain berkaitan air-cond, atau radiator ker, tu biasa atau pernah kena... tapi motor wiper rosak ni memang rasanya jarang-jarang berlaku kut. So, experience ni macam kira 'nasib' saya lah :D

Proton Exora Wiper Motor


Sebenarnya sejak hari Rabu hari tu lagi, tiba-tiba wiper Exora saya tak berfungsi. Menggagau nak park tepi jalan sebab memang tak boleh terus memandu tanpa wiper dalam hujan. Terpaksa tunggu hujan reda baru boleh jalan, dan terus bawa balik rumah. 

Pada awal pagi hari Khamis, dalam pukul 8.00 pagi, saya contact Pusat Service Eon kat mana saya beli Exora saya 4 tahun yang lalu... untuk buat appointment masuk bengkel supaya tengok what was wrong with the wiper. Exora saya ni memang tak pernah pergi workshop lain, semua maintenance buat di Eon tu... Tapi pagi tu panggilan tak berjawab.. cuba sampai dekat enam tujuh kali tapi sapa pon tak angkat. Ok lah, petang tu cuba call lagi dan Alhamdulillah dapat... So tanya date untuk book masuk bengkel. Malang sekali, hari yang available hanya on the Monday afternoon, sedangkan kami on Tuesday tu dah bercadang nak ke KL. Furthermore, kalau masuk Monday evening, Exora tu hanya boleh keluar on Tuesday pagi pulak, but if anything rosak yang perlu ganti part, mungkin takes a few days or about nearly a week, sebab dorang nak kena order part tu... kata wakil Eon tu... Isshhh... tak boleh jadi kalau macam tu...

Tiba-tiba, mai this idea, nak bukak sendiri tengok whats wrong with the wiper. So this morning tanpa berlengah, ambil sepanar dan apa yang patut, buka compartment engine and buka bahagian-bahagian yang sepatutnya... dan jumpalah dengan motor wiper tu... Tu dia, dia punya skru tu dah longgar dan tercabut macam tu saja bila saya cuba buka motor tu keluar.

Bila dah bawak keluar, cuba bukak motor tu pulak, and I was really shocked to find out that dia punya gear tu crack... pecah you :D... Rupanya gear dia plastik jer... 


Nah... jawapan dia memang kena cari wiper motor baru... Mula-mula cuak jugak takut kena order and would take a week baru dapat. Tapi cuba juga lah pergi kedai auto-part jalan Langgar tu dan tanya dia ada tak wiper motor untuk Exora. To my relief, dia jawab ada, cuma dia kena pergi ambil kat dealer dia. Dalam 30 minit sampai barang tu... So ok lah, janji boleh pasang terus hari ni...:)

Now, guess how much does it cost? Ehehhe.. RM350.00 Oh yeahh!!... Alhamdulillah... Dalam poket ada RM200 jer sebab tadi sebelum mai kedai auto-part ni sempat jenguk kat internet cari anggaran harga, and jumpa di Lelong(dot)my, harganya RM140 jer.. huhuhu...


So letak deposit RM150 dulu and balik rumah cari breakfast untuk anak-anak. Lepas makan pergi balik kedai tu, bayar the balance and bawak balik lah barang tu... Lega, tinggal pasang jer... boleh siap terus dah. 

Well, finally dalam pukul 3.00 petang jugak baru siap - sebab kena experimen pasang balik wiper tu... mahu dekat 20 kali try kut baru dapat... Wiper ni kalau salah pasang dia tak move accordingly... nasib tak rosak masa eksperimen tu... Allahuakbar... 

However pengalaman tu memang menarik :D

Now, I know why labour charge pomen sampai RM20 minimum... walaupon kerja dia sikit jer... It's about the KNOWLEDGE... Dengan knowledge mungkin tak sampai 20 minit pon boleh siap... 

Wallahualam bissawab...



12 comments:

  1. Kira pandailah demo tu buka... kalu kawe tengok sajo... cari pun blum tentu jumpa kat mana motor ni letak...rasa2 tempat lain pulok yg rosak kalu kawe buko

    ReplyDelete
  2. Nampak macam dah biasa jer pomen2 ni...

    ReplyDelete
  3. o' ingtkn rm300+ tu tuk pasang skali.

    ReplyDelete
  4. Berkaitan dengan masalah wiper tersangkut2. Ia berpunca daripada kerosakan motor wiper. Motor asal Proton Made in India cap Lucas, sama brand dengan Waja memang bermasalah. Saya dapatkan nasihat seorang pemandu teksi yang dah kena kat Exora dia yang baru pakai 2 tahun. Tukar motor second hand. Dia buat di kedai elektrik sebelah warung ayam panas Jalan Dewan Sultan Sulaiman, belakang Jalan Chow Kit dekat dengan Honda da Restoran Kudu. Kos tak sampai RM200 sahaja siap pemasangan. kalau original kat Proton SC, RM370 untuk motor made in India tu. Motor wiper asal rosak disebabkan kedudukannya mengakibatkan air hujan/basuh kereta masuk ke dalam motor tersebut yang tidak dilindungi dengan baik oleh cover.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih. Perkongsian yang menarik.
    Sepanjang guna empat kereta dalam tempoh 20 tahun, ini la kali pertama wiper rosak. Pagi tadi. Fulusss...

    ReplyDelete
  6. Terima kasih. Perkongsian yang menarik.
    Sepanjang guna empat kereta dalam tempoh 20 tahun, ini la kali pertama wiper rosak. Pagi tadi. Fulusss...

    ReplyDelete
  7. br ni sy ada bukak wiper motor exora(brand lucas,made in india),masalah dia
    1/pin park contact patah
    punca:karat,air masuk xtau dr mn.
    solution:ganti pin(kutip dr mesin basuh lama dan dimodified)
    2/motor xgerak
    punca-grounding motor xkemas
    solution:ketatkn skru ground motor.skrunye ada didalam casing motor.

    sila kongsikan,berbaloi cek dulu sblm gantikan terus motor wiper tersebut,

    ReplyDelete
  8. salam tuan,wiper waja saya pon ada masalah..wiper boleh brfungsi seperti biasa cuma di engselnya tu longgar dan byk tlajak ke bwah bila nak sapu naik tsangkut2..apa solusinya?gerun plak dgr harga die..huhu

    ReplyDelete
  9. salam tuan,wiper waja saya pon ada masalah..wiper boleh brfungsi seperti biasa cuma di engselnya tu longgar dan byk tlajak ke bwah bila nak sapu naik tsangkut2..apa solusinya?gerun plak dgr harga die..huhu

    ReplyDelete
  10. yang jual kat lelong tu OEM bukan ori...sebab tu murah...ori mmg around rm350..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Ori pon india mari..oem je lh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...