May 5, 2014

Goreng Ikan Pelata Sambal dan Kangkung Goreng Belacan

Lama betul dah tak masak. Dekat sebulan sepanjang bulan April, lauk asyik beli saja. Hari Jumaat pun tak masak jugak dengan MBWT. Dah tak berapa ingat pasal apa tak masak sendiri dan tak memasak hari Jumaat. Hari ni, kebetulan hari Jumaat lepas pergi cari udang sebab MBTW buat Mee Kuah untuk adik dia yang balik dari Kuala Lumpur, untuk menghadiri Karnival Re-Union Keluarga Susur Jalur Arwah Nenda Hassan (keluarga belah MIL), jadi adalah bahan-bahan mentah yang boleh di masak dengan sedikit sayur kangkung.




ikan pelata untuk goreng ikan pelata sambal
Ikan Pelata
Sayur kangkung untuk Kangkung Goreng Belacan
Sayur Kangkung



Masakan hari ini: Ikan Pelata Goreng Sambal dan Kangkung Goreng Belacan.

Goreng ikan Pelata Sambal

Kangkung Goreng belacan

Saya ni bukanlah pandai betul masak, cuma boleh lah sikit-sikit... sekadar menggoreng saja - tak lah susah sangat. Nak sediakan bahan pun tak susah, jadi berbekalkan semangat nak kena boleh buat, maka akhirnya boleh lah buat masakan ringan ni.

Belajar atau cuba-cuba memasak ni pun baru setahun dua lepas. 

Adik saya yang lelaki, yang duduk di Kemaman memang pandai masak iaitu boleh dimasukkan dalam kategori pandai, bukan sekadar boleh masak. 

Cuma, bagi saya, pada pendapat saya, sesiapa sahaja mesti kena boleh jugak memasak atau menyediakan beberapa jenis lauk pauk, menggoreng atau menggulai sikit-sikit. Kalau tak minat pun, kena boleh sikit-sikit, atau pandai sikit-sikit. Bagi saya ia menunjukkan yang kita ambil tahu, apa yang kita makan... mana tahu, darurat apa-apa... tak kan asyik nak beli saja kan?

Bagaimana saya belajar?

Saya ambil buku masakan yang MBTW beli - dan ikut kaedah yang disediakan dalam buku tu. 

Akhir-akhir ini jer saya cuba inovasi sikit-sikit sebab boleh dapatkan banyak resepi dari blog kawan-kawan... :D. So, saya just cuba... 

Ada pernah tak jadi sayur yang saya buat, buang gitu jer sayur tu...tapi sekali tu jer. Tu pun sebab saya memandai, tak ikut betul-betul arahan dalam buku tu. Kalau ikut betul-betul mesti jadi, sebab arahan dia dan penerangan dia sangat-sangat mudah. 

Buku resepi yang mana? Buku resepi oleh Chef Hanieliza.

Buku masakan Chef Hanieliza

Masak lah...

Bagi lelaki, kalau tak pandai langsung, atau tak tahu langsung... cadangan dan nasihat saya... masaklah... cuba dulu. Mulakan dengan menggoreng... lepas tu buat sayur mudah-mudah. Tak mahu buat masak kari ker, menggulai ker pun tak apa... asalkan boleh menggoreng dan buat sayur mudah-mudah. Buat sambal mesti kena tahu, melainkan awak tak makan sambal... huhuhu...

Bagi perempuan pulak... kalau sekarang tak tahu langsung, atau tak pandai langsung... yang mana, tak kan ada yang tak tahu atau tak pandai langsung kan? Tapi kalau ADA!... Nasihat dan cadangan saya dengan tegas... usahalah... buatlah... masak ajer... mulakan dengan yang mudah seperti menggoreng juga...


"Nak jaga hati suami, mulakn dengan jaga perut dia..."

Lebih kurang macam tu lah... tak ingat pepatah atau kata-kata orang tua yang sebetulnya. Nak bagi suami sayang berkekalan, masaklah apa-apa masakan yang suami suka atau favourite dia lah. Atau masak sesuatu yang boleh buat suami kata.. "Abang suka lah masakan ayang yang tu... tak pernah makan lagi sebelum ni... sedap betul..." ehehhehehe...

MBTW, saya puji dia punya mee kuah... dan mee kari... memang pandai dia. Tapi memang jarang-jarang sekali lah masak mee kuah atau mee kari ni kan, kecuali ada event ker atau special occasion.. Satu lagi sphagetti... memang sedap... memang sedap dari yang saya pernah makan kat mana-mana kedai... memang pandai dia... memang berbakat.

Saya yakin ramai suami-suami setuju dengan pendapat saya ni. Mana tak sayangkan...isteri kita boleh masaka hingga sedap macam tu sekali...walaupun sejenis tu jer yang dia pandai pun hahahahaahha...

Uikksss ... melalut merapu dah ni. nanti kita cerita lain lah bab-bab masak yang mudah-mudah ni (untuk yang masih tak pernah masak) :D






Minta maaf kat para isteri dan sesiapa yang memang kaki masak dengan entri merapu panjang-panjang macam ni... Kalau sapa baca word by word memang saya respek tabik spring toing..toing..lah kat dia tu... ehehehhehe... Ok... sekian cerita masakan hari ini dan perencah merapu saya hahahaha... Wassalamualaikum...

Wallahualam bissawab.

P/s: Terima kasih kepada MBTW kerana pagi-pagi tadi selain dari menyiapkan breakfast koe teow goreng yang 'menjadi'... sempat lagi dia rebus siput lala sebagai menu makan tengahari anak-anak balik dari sekolah... Semoga dilimpahkan pahala yang berganda kepada dia :)

Siput Lala Rebus

--

26 comments:

  1. Alahai...sweet sungguh entry ni...puas duk pikir ikan pelata tu ikan apa...rupanya ikan selar ye...gambar last tuh sedap gila....fav tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... :D
      Lala rebus ni yang paling senang nak buat tapi sedaaaaapp... I think orang yang suka masakan yang guna bawang putih (garlic) memang suka rebus macam ni... I love masakan yg ada perasa dan aroma garlic...

      Delete
  2. Sedap tu kangkung goreng belacan....feveret saya bila saya masak ikan aya (tongkol) singgang.. peehh bila saya buat singgang anak-anak puji memanjang... best katanya bila saya buat tetapi isteri pula yang tak makan singgang yang saya buat... pasal saya boh nissan keret (gula melaka) kat dalam singgang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh... dia cerita ikan singgang lah pulop... dah lah lama tak makan, tak reti nak buat pulop walaupon senang... uhhh my feveret jugak tu!!! Hak boh nissan keret hak sedak tu pong...whoahahahaa... selera dia lain tu :D. Orang puang nyer selera kut... mak saya dok boh nissan...hahahahaha... :D. Bubuh cabai melaka bagi pedas sikit ..ummmmpphh... sedapnyerrr...

      Delete
  3. eiii apa ni uncle.
    kecur liur okay.
    Im so hungry T_T
    and you post this mouth watering food? Ugh uncle ugh heheheheh.
    Kidding!
    Cam biasa ah, shoot angle uncle memang superb!
    Ajar qilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. woooooooooo ekspresi... dasat gitu... :p
      ni shot biasa jer qila... uncle bukan pro... kalau pro, style majalah dah jadinya... uncle jauh lagi... tapi actually memang ada tip-tip nak ambik gambar supaya lebih menarik sikit dari biasa... insyaAllah dalam sehari dua ni uncle buat naik entri tip ambil gambar... :D

      Delete
  4. Wah best nampak sayur kangkung tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur paling femes tahun ni kut hahahahaha...

      Delete
  5. wahhh.. sedapnya.. ooo.. panggil ikan petala ye.. kalo kat kampung, panggil ikan selayang je... hehe. sedapnya kangkung tu.. feveret... *drooling*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelata..bukan petala... petala tu macam petala langit tu semua whoahahahaha... gurau jer..
      dan saya baru tahu kata ikan selayang tu ikan pelata... hahahahaha...

      Nampaknya ramai orang suka kangkung ni yer... :D Nasib baik lah dia bukan sayur exotic macam yang ada kat Cameron Highland... kalau tak mesti mahal jugak...

      Delete
  6. Kangkung sambal is my favorite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... and taruk bawang putih lebih sikit kan? hmmmmm... sedapnyer...

      Delete
  7. Replies
    1. ehehehe...:D
      Jom dating dua dua orang jer malam ni ehehehe :D

      Delete
  8. bertuah wafa dpt isteri pandai masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sebelum kahwin dah interbiu hahahahahaahhaa... kalau tak pandai masak tak boleh jadi gerpren kita whoahahahaahhaha.. (no offense please)... :D Gurau jerr..
      Alhamdulillah.... jodoh :D

      Delete
  9. Replies
    1. Allahuakbar... jazakallah KB... insyaAllah... sama-sama :D nanti ...

      Delete
  10. Baru tau ikan pelata tu apa. Apa-apa pun nampak sedap lauk tu walaupun simple.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err..ikan pelata kalau belah sana orang buat ikan kering kan rdz z?

      Delete
  11. ecah pon panggil ikan pelata.. =)
    setuju!Orang tua2 ckap,nak ikat suami,ikat kat perut dia.
    paling sronok n rasa dihargai bila kita balik kerja penat2 tak duduk terus masuk dapur ketung ketang kat dapur lepas tu hidang kat suami, n suami ckap "sedap la..trima kasih..nak tmbah lagi boleh tak.." pheww..hilang semua rasa penat..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecah lagi tentu pandai masak dan masak sedap-sedap... stail siam la kut paling pandai :D...
      Anyway... semoga Ecah dan hub bahagia kekal ke akhir usia.. nak pulak tak lama dapat cahaya mata..mesti lagi best kan?

      Delete
  12. itu upanya ikan pelata...hehehehe....wah...pandai wafa masak...menggiurkan dua2 masakan tu...wahhh...bertuah la wafa dapat MBTW...nanti wafa kena la masak selalu sbg tanda sayang kt dia...buku resepi dah ada tu...hehehehehe..btw..happy for both of u...moga berbahagia selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...setakat pandai jer lah... terrer tu tak lah... tak mungkin terrer jugak kut..sebab bukan minat yang mendalam... minat makan jer hahahahaha.... Ha, MBTW memang pandai lah... mak, tok dia semua pandai-pandai masak... cuma dia jarang berpeluang masak...biasanya hari Jumaat atau Sabtu we all masak sama-sama lah :D

      Delete
  13. Baru tahu ada ikan nama pelata.. selalu kalau pergi pasar panggil je ikan ni ikan kembung sbb hampir sama.. Nampak sedap je makanan semua tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh nnur... Kembung atau temenung lain tau... kembung dia tak ada balam-balam kat atas badan dia tu :D Satu lagi temenung dia gelap sikit kat atas dia, tempat yang balam-balam tu... :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...