May 7, 2014

Cabai Tumbuk Tingkatkan Selera Makan (WW 30)

Kalau ada cabai tumbuk - walaupon bodo-bodo macam tu jer, memang buat tambah selera makan... Lauk ayam ker daging ker pun kurang laku...


Tumbuk beberapa biji cabai (cili padi) yang hijau dengan yang merah dan campur sedikit garam... tak perlu belacan, bawang ker apa ker... cukup lah... tak ada ulam pon tak apa, campur ngan nasi sikit-sikit jer... Makan sampai berpeluh dahi... :D


22 comments:

  1. mcm terasa kat anak tekak tgk picture ni.. teringt pula sotong kering ngan mempelam kat rumaaa.. nyum..nyum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa..mempelam? buat sambal mempelam?

      Delete
  2. Boleh bertambah nasi dibuatnya Wafa.. Rajin menumbuk hari ni ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan rajin pulak... rasa nak makan sebenarnya :D

      Delete
  3. ini memang penambah selera makan.. boleh bertambah2 makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang..boleh pergi dua pinggan lagi hahaha

      Delete
  4. huish sedapnyer...saya pun hari ni menumbuk, baru bangkit selera

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha boleh... tak sampai lima minit pon siap ... D

      Delete
  5. sedapnya... kalau tumbuk cili macam ni, biasanya untuk makan dengan sup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah... kalau ada sup ...panas-panas...hmmm... boleh bercucuran peluh :D

      Delete
  6. Wah... sedap tu..hihi... tambah budu...fuhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah budu..? hahahahahaha... peminat budu jugak ek?...hahahahahaha

      Delete
  7. cabai ngan sambal tu sama kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... err..camana ek... biasanya saya panggil lada... bila sampai kedah jadi cabai...kalau KL ..cili... err... mungkin cabai tu pon kira sambal jugak kut... dah confuse ni :D

      Delete
  8. Nampak menyelerakan... tapi KN tak tahan pedas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa.. rugila tak tahan pedas... tapi kena kalau nogori punya masakan.. masak lemak cili padi dia... terbakar jugak lidah ngan mulut semua... hahahahahahhaha

      Delete
  9. ini memang sedap terasa macam balik nanti nak buat pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal untuk tambah selera makan kalau tak ada lauk best nak makan jer..hahahaha...

      Delete
  10. kalau saya confirm saya goreng sikit cili tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau goreng sikit lagi sedap ek? nak kena cuba tu... berpinggan-pinggan la makan alamatnya huhuhu

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...