May 12, 2014

Bagaimana Nak Goreng Ikan Temenung

Bagaimana nak goreng ikan Temenung atau ikan Kembong? Ya.. entri ni saya tulis khusus kepada sesiapa yang malu nak tanya emak ke, kakak ke, kawan-kawan ke.. atau sesiapa tapi teringin nak cuba goreng ikan atau belajar goreng ikan. Yang dah pandai... jangan gelak ya? Ada orang disebabkan malu kena gelak nak tanya - sampai bila-bila tak cuba lalu tak pandai... Di sini saya akan bagi panduan yang terperinci. InsyaAllah, dari panduan ni, gerenti boleh buat dan akan pandai...

Pengalaman Tak Biasa Beli Ayam dari Penjual Ayam Beriman

Petang kelmarin ni, saya dan isteri pergi ke pasar malam berdekatan nak cari sikit barang-barang masakan yang dah habis, bukan cari makanan macam biasa... sebab di pasar malam pun ada jual barang basah, ikan, sotong, udang, daging, ayam dan lain-lain. Apa yang menarik perhatian kami adalah pakcik yang jual ayam tempat kami beli ayam seekor...

Gambar hiasan





May 11, 2014

Seronok Dapat Ice Cream Maker Kenwood

Setelah lebih kurang seminggu, akhirnya sampai jugak Ice Cream Maker jenama Kenwood yang diorder secara online - Ice Cream Maker IM280 yang boleh muat 1.5 liter ice cream (satu bekas ice cream biasa yang beli kat Giant tu). Yang paling happy sekali, si Sulaiman dengan Tasnim. Dua-dua tu kaki ice cream. Si Adam sebab tak tahu apa-apa, tak nampak sangat keseronokkannya... hahaha..

Selamat Hari Ibu Untuk Anak dan Menantu dari Abah & Ummi

Sekejap tadi my wife (Teacher Mazlina), dapat mesej SMS dari no. handphone Abah di Kelantan...  Mesej SMS 'Selamat Hari Ibu'...

Mesej Selamat hari Ibu


May 10, 2014

Melawat Kawan Lama di Pertandingan Kawad Berirama Karnival Mesra Belia Kedah

Kelmarin, hari Jumaat, dapat tahu ada Karnival Mesra Belia di Stadium Darul Aman, dan ada Pertandingan Kawad Berirama atau Kawad Kreatif dan Kompang Formasi bagi unit-unit beruniform sekolah-sekolah menengah di Kedah. Biasanya, kalau ada pertandingan kawad kaki ni, dah semestinya kawan-kawan dari unit atau Pasukan Kadet Remaja Sekolah (KRS) akan terlibat sebagai Pengurus Peserta atau Hakim Kawad Kaki...ehehehe... 

May 9, 2014

Portable Swimming Pool

Well, actually... baru lepas baca entry tentang Inflatable Swimming Pool for Toddler by Bubblynotes, terus teringat Portable Swimming Pool for Kids yang ada kat rumah ni suatu masa dahulu. godek-godek balik folder gambar-gambar lama, jumpa lah gambar si Ahmad Adam dan Ahmad Sulaiman tengah mandi dalam Swimming Pool tu... hahahaha... Rasanya, tahun lepas kut ambil gambar ni... masa tu tak ada blog lagi :D

May 8, 2014

Alahai Anak Abah

Seram sejuk tengahri tadi bila masuk bilik abang Mad, nampak pensil, kotak pensil, stationaries abang berterabur atas lantai dan gunting atas katil. Bila pergi dekat... tengok-tengok, tu dia... Ni ummi dia tak tahu lagi ni, bila nak habaq kat ummi tak tahulah. Hari tu jadi dah... baju abah... Alahai, Adam... anak abah ni...

Bertugas di Majlis Jamuan Rasmi Penutup MSSM 2014 Kedah

Semalam berakhirlah Kejohanan Balapan dan Padang MSSM 2014 yang mana Kedah merupakan tuan rumah selepas 14 tahun kali terakhir dulu (tahun 2000), dan malam tadi Kerajaan Negeri Kedah telah meraikan semua kontingen negeri penyertaan dalam Majlis Jamuan Rasmi Kerajaan Negeri Kedah. Pagi ni semua kontingen beransur-ansur pulang ke negeri masing-masing :D

May 7, 2014

Nanie Dean: Senarai Peserta 1st Mini GA by NaNie DeaN

Nanie Dean: Senarai Peserta 1st Mini GA by NaNie DeaN


Ni adalah backlink dari blog Naniedean itself... I'm so amazed by the number of participation, especially when it comes to KN first attempt launching a GA...


AWESOME!!!!

SOTO self-made (WW 31)

soto
prepared by Chef MBTW

Cabai Tumbuk Tingkatkan Selera Makan (WW 30)

Kalau ada cabai tumbuk - walaupon bodo-bodo macam tu jer, memang buat tambah selera makan... Lauk ayam ker daging ker pun kurang laku...

Sapa Boleh Tolong? (WW 29)

Siapalah Aku (WW 28)

May 6, 2014

Hilang Mood dan Ahmad Adam

Siang tadi dalam perancangan, nak buat satu entri tentang tip-tip mengambil gambar. Dah sediakan beberapa imej untuk dijadikan contoh. Entri tu, tujuannya nak kongsi sedikit pengalaman yang bukannya sebagai profesional dalam bidang fotografi ni, cuma sekadar ilmu yang diperolehi dari otai-otai fotografi wedding masa jadi pembantu dorang dulu, yang mana atas request Aqilah Azmi dalam komen dia baru-baru ni...



Red Bull Energy Drink - My Favourite

Red Bull Energy Drink - My Favourite |  Minuman Red Bull (Energy Drink) - Minuman Tenaga No.1 di Malaysia! Actually saya baru perasan jer yang dia ni minuman tenaga no.1 di Malaysia - mengikut apa yang dia orang 'claim' lah kan... Tapi sebenar-benarnya, memang my favourite energy drink ialah Red Bull. Saya tak ingat dah bila mula-mula saya start minum Red Bull, cuma yang saya ingat, saya beli sebab nak cuba lepas tengok iklan Red Bull yang agak 'Gempaq' dengan logo dia pun yang 'Gempaq' jugak kat majalah - lama dah dalam lingkungan tahun 2000 atau 2001 dulu lagi...

May 5, 2014

Goreng Ikan Pelata Sambal dan Kangkung Goreng Belacan

Lama betul dah tak masak. Dekat sebulan sepanjang bulan April, lauk asyik beli saja. Hari Jumaat pun tak masak jugak dengan MBWT. Dah tak berapa ingat pasal apa tak masak sendiri dan tak memasak hari Jumaat. Hari ni, kebetulan hari Jumaat lepas pergi cari udang sebab MBTW buat Mee Kuah untuk adik dia yang balik dari Kuala Lumpur, untuk menghadiri Karnival Re-Union Keluarga Susur Jalur Arwah Nenda Hassan (keluarga belah MIL), jadi adalah bahan-bahan mentah yang boleh di masak dengan sedikit sayur kangkung.

Ceri Malaysia

Bila sebut buah ceri, biasanya yang tergambar dalam kepala, buah ceri yang kita biasa tengok orang buat hiasan atas kek dan kadang-kadang bubuh atas ais krim kat kiosk ais krim. Buah merah bulat besar dan rasa yang manis, kebanyakan orang suka... budak-budak pun suka. Tapi saya, biasanya tak berapa suka makan buah ceri yang atas kek tu. Kalau buah ceri tu yang 'fresh', tak tahu pulak rasanya macam mana. Sesiapa yang dah pergi 'oversea' dan jumpa buah ceri tu yang fresh, tahu lah rasa dia macamana kan... Kat Malaysia ni ada ke buah ceri tu yang fresh? Ada sesiapa tahu tak?

May 4, 2014

Aksi Kejar Mengejar Dengan Sesumpah

sesumpah
Petang semalam, masa baru sampai ke rumah dari kenduri akikah BFF MBTW di Jitra, tiba-tiba ternampak seekor Sesumpah atau sumpah-sumpah kat atas pokok tepi rumah. Ehh... lama jugak tak nampak binatang ni seingat saya... Kalau duduk di kampung memang selalu jumpa, tapi rasanya sejak duduk di Alor Setar ni, tak ingat dah bila last sekali jumpa Sesumpah ni... 

2 Kaedah Untuk Menjamin Trafik Ke Blog

InsyaAllah, bila kita berblog, salah satu matlamat yang secara tak langsung dan agak penting adalah memperolehi satu tahap tertentu trafik ke blog kita. Sebenarnya, sedar atau tidak, jumlah trafik ke blog kita merupakan salah satu faktor yang mendorong kita untuk berblog - terus berblog, berblog dengan baik, serta juga mengukuhkan jiwa kita dari segi emosi dan intelektual. Err... itulah sekurang-kurangnya pendapat saya tentang trafik dan aktiviti blogging :D.

May 3, 2014

Alhamdulillah, Menang Contest Best Malaysia Food Hasrul Hassan

Beberapa hari lepas, walaupun 'internet connection' saya sudah pulih, saya telah tidak dapat 'online' untuk dua atau tiga hari disebabkan perkara-perkara yang tidak dapat dielakkan. Bermula dari semalam saya dah mula balik 'online' serta blogwalking ke blog-blog sahabat blogger yang sentiasa 'update' entri dan yang tinggalkan jejak di 'message box' saya, serta juga yang komen di entri-entri saya. Alhamdulillah... 

Pergi Ke Perasmian MSSM 2014 Kedah Di Stadium Darul Aman

Malam tadi, jam 8.00, kami sekeluarga telah ke Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah bagi menghadiri Majlis Perasmian MSSM 2014. Tahun ni, Kedah jadi tuan rumah dan si Annur Tasnim pula telah terpilih untuk mengambil bahagian dalam acara persembahan gym-rama. Manakala Aishah pula, telah terpaksa menghadiri Majlis kerana semua pelajar tingkatan 1 dan 2 Sekolah Menengah Sultanah Bahiyah telah diwajibkan...hahahaha. 

May 2, 2014

Belimbing Buluh Untuk Masak Dalca

Masa beli rumah yang sedang kami duduk sekarang ni, di belakang rumah dah ada sepohon pokok Belimbing Buluh. Belimbing Buluh ni bukan macam belimbing bintang biasa tu, dan saya rasa dia bukan dari spesis yang sama... saya rasa lah, sebab bentuk daun dan kedudukan buah dia pun tak sama. Kalau sekali tengok, pokok Belimbing Buluh ni 90% sama dengan pokok Cermai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...