Apr 16, 2014

Mencari Sahabat (WW 26)

Panduan Mencari Sahabat Dari Wasiat Alqamah al Uthoridy : oleh Imam Al-Ghazali

mencari sahabat
Panduan Mencari Sahabat (imej 940x636 - klik kanan pada imej, klik View Image untuk saiz sebenar)







3 ciri orang yang boleh dijadikan sahabat:


 
  1. Jika kamu melayaninya, ia menjagamu
  2. Jika kamu menemaninya, ia boleh menjaga kehormatanmu.
  3. Jika kamu sedang kekurangan rezeki, ia bersedia menolong memberi nafkah kepadamu...




p.s:
Jika ingin mempunyai sahabat-sahabat yang baik, jadilah sahabat yang baik kepada mereka terlebih dahulu... InsyaAllah
 -wafacw-


Allahualam bissawab

18 comments:

  1. perkongsian yg sgt bagus..salam rabu wafacw.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rabu :D..
      peringatan utk memperbaiki diri ni...:D

      Delete
  2. betul :D
    Jd lah kawan yang sebaik baik pelengkap :)) thanks uncle!!
    qila click click 5 michelin 5 fordddd hihih

    ReplyDelete
  3. salam hari rabu wafa...
    mencari sahabat, betul tuu
    berkawan biar ramai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rabu... :D
      seharusnya bersahabat dengan semua... :)

      Delete
  4. In Shaa Allah..semoga kita salah sorang dari sahabat pilihan..

    ReplyDelete
  5. betul tu..inshaAllah :) Sahabat yang baik ialah sahabat yang sentiasa bersahabat baik dengan sahabat baiknya. BarakAllah Fikum.

    ReplyDelete
  6. Sahabat yang baik sentiasa ada waktu senang atau susah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... betul tu..inshaAllah.. :)

      Delete
  7. Good sharing. Friends should help each other.

    ReplyDelete
    Replies
    1. if everyone truly understand and follow the principle... life is a lot better.. healthy society... no crimes... nothing to be scared of... and peaceful :D

      Hope for the best...

      Delete
  8. AuchAakK !!
    Salam ziarah Wafa ^_^

    ReplyDelete
  9. Susah mencari kawan sama menangis.. ketawa memang ramai.. bermula dari diri sendiri, jadikan diri kita seperti apa yang kita nak org buat kat kita..

    ReplyDelete
  10. tul tu...kita nk cari shabat yg baik...kita sendiri kena jadi sahabat yg baik dulu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...