Apr 26, 2014

Frust Dan Demotivated

Bulan April ini merupakan bulan yang paling hebat mendapat ujian dan dugaan. Awal bulan hari tu, kena penangan maintenance  ISP, katanya dua tiga hari saja - tapi lepas habis tempoh maintenance, dekat dua minggu, internet speed tak recover. Terhegeh-hegeh satu-satu website nak loading. Blog sendiri pon tak boleh load habis, ada saja widget yang tak load.


Bila dah speed recovered, selepas buat adjustment lokasi modem, yang rupa-rupanya ada kaitan dengan gangguan frekuensi WiFi yang saya sendiri pon tak faham sepenuhnya, tengok-tengok quota pula tinggal 20%, baru pertengahan bulan. Sebelum ni tak pernah jadi dan tak tahu kenapa quota cepat drain. Nak kata download movie berat-berat - tak ada... upload gambar saiz besar pon tak ada, semua gambar dalam saiz Kb saja... Elok-elok lebih kurang 20hb April hari tu...quota pulak habis. Bila quota habis, internet jadi slow balik... sempat merasa kelajuan biasa dalam seminggu jer kut...

Dua tiga hari lepas, langsung tak boleh nak surfing... satu-satu website nak load ambil masa 5 hingga 10 minit. Rasa nak 'terbuang air' (bahasa baik) tunggu satu-satu website loading tu pon tak sepenuhnya. Kalau boleh baca entri pon, comment box tak ada... atau kalau ada comment box, bila comment tak boleh published. Dua tiga kali reload - tak boleh jugak published comment, terpaksalah biarkan saja... Blogwalking memang tak effective langsung...


DEMOTIVATED

Dua hari lepas, motivasi memang down habis-habisan... tutup browser, pergi tengok TV jer... nak layan cerita pon tak ada mood, teringat kat blog tak boleh nak update. Nak masuk Dashboard tak boleh... Page nak buat New Entry pon tak load... ada tajuk jer kat atas dengan tulisan loading tak hilang-hilang...

Oleh kerana masih ada lebih kurang 10 hari nak habis April untuk dapatkan new quota untuk bulan Mei, sayang pulak nak top-up 3 Gig saja sebab selalunya 3 Gig ni boleh tahan dalam 4 atau 5 hari saja. Tapi sebab 1 hari tak boleh nak update blog, tak boleh nak BW dengan comfortable, menyebabkan ranking Alexa merundum jatuh... top up jugaklah 3 Gig, yang bersamaan dengan RM30. Kalau ikutkan hati, RM10 untuk 1 Gig memang sangatlah mahal rasanya sebab kalau ambil package RM130++ tu dapat 2 kali ganda quota sekarang... Masa ambil package ni, dah kira kalau 3 Gig boleh bertahan 5 hari... kalau sebulan 15 Gig dah cukup dah... Tapi sebelum ni, memang cukup 15 Gig... cuma bulan lepas dengan bulan April ni jer, quota cepat habis...


FRUST

Sebenarnya, dah hampir sebulan cuba ambil semua cabaran ni dengan POSITIF. Sebagai manusia biasa, memang lah ada 'frustration' cuma, dengan semangat yang ada, boleh kawal... ada sikit saja frustrated. Boleh cool lagi kata orang...

Actually, selepas dah top-up ni, the speed tak lah recovered sepenuhnya seperti biasa. Benda bulat berpusing-pusing tu tak berhenti-henti berpusing sampai naik muak dan page pon tak load 100%...actually tak sampai pon 50%... silap-silap langsung fail dan keluar notification error 'The connection timed out'...  Tapi alhamdulillah, page New Entry dashboard blogger ni boleh load habis dan saya boleh menaip entri ni... entri yang sungguh... semak sebenarnya... Entri ni memang, nak luahkan jugak perasaan ni... tak pernah-pernah lagi sebelum ni saya update entri yang sebegini 'semak'... tapi saya fikirkan tentang..for the record... mungkin one of the black dot in my blogging history...


THE PROBLEM

Yang tak berapa boleh nak kawal frustration tu bukan apa... The problem is, I don't know what's the problem...

Contohnya, awal bulan April hari tu, saya tahu ISP tengah buat maintenance... so, it's OK... sebab kita tahu problem dia...

Like sekarang ni, lepas dah top-up, perubahan tu tak seperti sepatutnya... so WHY? what's ctually the problem? Nak kata sebab masalah pembayaran, I paid promptly... the amount in the bill sekarang pon baru RM30... sebab top-up. package ni Postpaid... so bayar lepas guna... 19 Mei nanti baru dapat bill baru and baru boleh bayar kan... Tu pon, actually I paid early in the month... macam prepaid.

Nak terminate package ni utk upgrade package baru atau offer baru yang lebih menarik dan HOT GILERRRR tu... kena tambah RM100  sebab terminate sebelum habis kontrak 2 tahun... + deposit RM100 start yang baru...dan bil baru RM110 setiap bulan... KENAPA kena bayar termination package kalau expect package baru lebih interesting dari previous package yang ditawarkan... kalau nak suruh orang amik package baru, just start a new bill lah... atau denda lah dalam RM20 ke RM30, mesti tak ada masalah sesiapa saja nak tukar atau upgrade package...

It's so frustrated bila facing the problem yang kita tak tahu punca problem... the best part, customer service mula-mula jawab, lepas tu terputus, bila contact lain, dah tak jawab...  WHY?

Tapi still alhamdulillah sebab boleh update this 'semak' punya entri... dan boleh gelak kecil dalam hati.... hahahahhahaha :D

---


OK... lagi lama menaip, lagi merapu pulak jadinya... dalam keadaan emosi macam ni, memang tak boleh buat apa-apa sangat, so i guess, kena ikut tip-tip yang diberikan oleh Cik Lisa... kalau rasa tak bersemangat ... (kat SINI)... hmmm...

So, kalau ada sesiapa yang sudi membaca luahan hati sampai part ni... anda memang terbaik lah... saya harus puji.. bukan senang nak dengar rintihan masalah orang lain ni... hahahahaha... sapa yang skip mana-mana bahagian pon, tak apa... sebab entri ni mungkin tak seberfaedah seperti yang sepatutnya... so, I must say thanks jugaklah for reading...

p/s: sebenarnya dalam hati dok kata nak muatnaik ke tak entri ni... tapi mengenangkan kena ada catatan untuk hari ini dan bloggers OTAI pun pernah berpesan dalam SBB2014 hari tu (terbaca kat satu blog ...dah lama dah), mengatakan buatlah apa-apa entri pon asalkan update blog... so saya teruskan upload entri ini... SEKARANG... :)

---





16 comments:

  1. Rasanya sama lah masaalah kita ni...bukan sekali tapi dh selalu sgt...bosan sgt...yg paling frust bkn saja bende bulat tu berpusing lembab je...yg diakhiri dgn error tu yg paling frust....
    Nak up entri satu hal nak BW lagi satu hal...nk gune hp up entri tak boleh...
    Sabo jer lah...dah lah masaalah keluarga bertimpa2 seminggu dua ni...
    Nak bertenang dan nk share dgn rakan blogers line plk problem...
    Ingat nak pegi PWTC lah harini...nak cari buku...jom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha... terluah perasaan ni... rasa lega lah pulak bunda...hahahaha... harap bunda pun dah lega jugak... eloklah kalau pergi berjalan-jalan tengok-tengok buku kat PWTC... satu terapi emosi yang baik tu... :D

      Delete
    2. Saya mmg jarang sgt on pc kat rumah. Sllnya dengah fon aje. Nak buat entry atau nak komen sume tru fon. Tapi guna wifi la jugak. Prob sy kalau ddk kat bwh wifi x dapat. Kena ddk kat ats br ada wifi. Takkan nak ddk kat ats manjang sbb kat bwh ada byk.keje nak buat. Even line talipon pun x de coverage kat rumah tau.

      Delete
  2. not planning to change your ISP?

    ReplyDelete
    Replies
    1. any suggestion? but the thing is to terminate current package, i have to pay RM100 for nothing... ingat nak upgrade jugak kepada yang unlimited quota tu... cuma kena tunggu ada duit extra sikit... :D

      Delete
  3. Masalah... lebih kurang sama. Itu yg jadikan saya malas update blog. Jauh sekali utk blogwalking. Hari ni datang ke kedai di jerteh bleh lah tu pun tibai line kedai sebelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa.... tu yang namanya gigih... sambil menyelam minum air... terima kasih sebab jenguk-jenguk jugak kat sini hahahaha... nampaknya macam kena get use dengan penyakit tu lah kat sana... else kalau ada alternative lain kan :D

      Sama-sama lah kita ambil peluang ni untuk jadi orang yang lebih sabar :D

      Delete
  4. Dugaan tu Wafa..Not to over stress k..take a break and come back later, once dah ok..You Blog is still here and your friends are here as well...chill k & have a good weekend..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa... lama dah rasanya tak dengar kawan-kawan cakap macam ni... part ' your blog is still here and your FRIENDS are here " tu really touching... rasa relief sangat :D
      tq rdz z :D

      Delete
  5. saya pn susah btl nak post entri 3,4 hari sbb same problem. Asyik loading je x habis2. Kalau guna hp 'cerdik' blh je update guna hp je. Ni guna hp cap ayam hanya blh bw n komen je

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha hp 'cerdik'... menarik tu... :D

      Delete
  6. semoga problem tu cepat selesai, masalah line dah bagus agaknya yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. tuan, lepas top up ni ada laju sikit..at least, page boleh load ahbis and boleh komen tapi masih tak boleh bukak banyak tab... nanti sangkut semua dok loading jer... time consume sikit...tapi better than ever lah... :D

      Delete
  7. Urmm.. panjang juga luahan hati ni.. tapi apa2 pun, ape yang nak disampaikan tu sampai, terasa kat hati Nurul ni..betapa frust dan demotivatednye Wafa.. sabar ea.. hujung minggu ni dah bulan baru, semoga ape yg jadi pada bulan ni, tinggal kat bulan ni je..buka buku baru.. in shaa Allah

    ReplyDelete
  8. Saya mmg jarang sgt on pc kat rumah. Sllnya dengah fon aje. Nak buat entry atau nak komen sume tru fon. Tapi guna wifi la jugak. Prob sy kalau ddk kat bwh wifi x dapat. Kena ddk kat ats br ada wifi. Takkan nak ddk kat ats manjang sbb kat bwh ada byk.keje nak buat. Even line talipon pun x de coverage kat rumah tau.

    ReplyDelete
  9. rasanya elok ambik unlimited packade..klu prob masih sama...report ke diaorg...memang kena push...klu noe kena mcm wafa ni...mmg panas la telinga customer service diaorg tu...apa2 pun byk2 bersabar ye wafa..dugaan tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...