Apr 3, 2014

Baru Tahu Punca Sebenar Serta Akibatnya

Minggu lepas, lagi seminggu nak habis bulan March, on the 25th of March,  tiba-tiba 'usage quota' P1Max habis 15000+Mb dan bila dah habis internet jadi slow ya Rabbi... Penyelesaian dia, biasalah... bisnes internet service provider... to be fair kepada pelanggan pakej yang lain... kena lah top up - 3Mb for RM30. Lepas dah top-up, dalam 15 minit, internet kembali laju... lega rasanya dan boleh sambung kerja. 



3Mb biasanya sempat lah guna untuk 4 ke 5 hari so, I was thinking like...it's just nice until end of the month and quota usage akan sambung balik for the April. Tup tup lepas 2 hari habis... exactly on the 27th.. kalau tak silap... aduh. Tak kan nak tambah lagi RM30 untuk for rest of the month... maka terhegeh-hegehlah updates blog... nak boleh ke siap satu entri ambil masa dekat sejam, especially because my entries mostly banyak gambar... 

Nak update entry satu pasal lah... ok lah jugak boleh updates juga 1 atau 2 entries sehari... tetapi nak blogwalking memang merana jiwa... nak boleh ke siap loading satu-satu blog, kalau pergi makan nasi, siap makan and datang balik pon ada lagi gambar atau bahagaian yang tak full loaded... nak komen pulak... satu hal lagi... kejap ada kotak komen kejap tak ada... connection problem. Mungkin ada beberapa blog yang saya terkomen sampai dua kali benda yang sama... at that time.

Keadaan tersebut berterusan hingga semalam. Bengang punya pasal (tak lah bengang sangat tapi mendidih jugak darah... ) pergi cari LAN connection wire sambung kat modem... dah la modem asyik dok reset jer... Pagi tadi masuk website P1Max service care, ingat nak complaint dah tetiba teringat nak complaint kat facebook page dia... so masuk fb page dia dulu. Masuk-masuk fb page dia, tiba-tiba nampak satu notification : Scheduled Service Maintenance on 29 March... Aduhhh... tu pasal lah...


Aduh... duh.. duh... maintenance tu ambil masa 2 hari ; 29 dan 30 March... tapi effect dia sampai 2 April... Petang tadi sebelum Maghrib baru Ok line.. tu pon, ada satu lampu jer nyala...


Nah kau, ... siap aku letak kat atas tingkap lagi!!

Biasanya area Alor Setar ni memang 2 lampu signal nyala... dan 2 tu pon kira laju dah... kalau 3  lampu nyala macam masa mula-mula subscribe (1st and 2nd month) dulu, dia punya loading... klik ajer tak sampai 2 second dah siap full loading... punya la laju... 

Yang bestnya, walaupun satu lampu jer nyala... signal strength EXCELLENT... tu yang best tu...


Inilah dugaan dalam tempoh seminggu yang lepas... INGAT! Bila nak berjaya atau nak dapat sesuatu yang bernilai, ia tak akan datang dengan mudah... mesti kena tempuhi UJIAN... dan dugaan... so, kena sabar... (Berkat sabar, daripada masuk website customer Care P1Max untuk complaint... pergi masuk fb page dulu nak tengok apa orang lain kata pasal P1Max... dah nampak notification tu...) 

Satu lagi... tak kira apa UJIAN yang melanda... DO YOUR BEST to do what you are supposed to do... Give 110% or more like 200%... yang lain tu terserah kepada KETENTUAN Allah SWT... So kita tak akan ralat kalau tak achieve apa yang kita target :D

So... what happened was... this blog's Alexa Ranking pon affected... both ways... Negative and Positive... So, alhamdulillah... :D. 

Actually kalau dua dua Negative pon alhamdulillah jugak... sebab, banyak dah nikmat yang dapat selama ni...


On 29/3 10.45pm:  Ranking International 204,198 - Malaysia 699


On 30/3 dan 31/3 tak berubah - static
On 01/4 03.45pm : Ranking International 198,095 (improved) Malaysia 701 (merosot sikit)
On 01/4 11.28pm : (That night) Ranking international 197,918 (improved) Malaysia 723 (merosot banyak )


Until now...  :D

And I think... The Challenge Has Just Begun..
Bagi mereka yang dah cecah Ranking below 100,000 International and below 500 Malaysia, pasti sangat-sangat faham pergerakan turun naik ranking Alexa ni... so, ada sesiapa yang boleh bagi suggestion atau tip serba sedikit bagaimana nak maintain the ranking... or at least tak drop hingga paras 1000 semula... :D

Anybody feels like sharing? 

Apa-apa pun... Service Internet that you are subscribing also play quite an important part here... Make sure, tak disconnect for more than a week... (errr... am I right here?) 



36 comments:

  1. Agree, ISP also very important.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok.. great that makes two of us ... kena ada back up jugak kut hahahaha

      Delete
  2. Itulah dugaan berblogging Wafa..Nasib baik tak cepat mengalah ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... entah entah ini baru sikit berbanding you alls yang dah lama... tapi I know i can rely on our blogger friends already... kalau ada masalah... kita semua akan share cara penyelesaian kan? or the least... motivation... or just show that we are there for you :D.... Thanks RDZ Z... and everybody :)

      Delete
  3. dugaan dalam berblogging...kat rumah sekarang nie pun Tm tengah ada problem...Mybe nak sruh tuan tanah kedaung upgrade bagi laju...
    by the way,alexa dibawah 1k...alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least comfortable dan tak senak perut kelajuannya... hahahahaha... suruh jer tuan tanah tu upgrade... kita bayar kan? bukan pakai PREE.. :p

      Delete
  4. Saya pun pengguna P1. Quota 10 Gig habis dalam masa dua hari je, maklumlah ramai pengguna.
    Bila habis quota saya surf tanpa loading imej (kalau Firefox go to Tools>Options>Content pastu untick "Load images automatically") untuk cepatkan page load.
    Apapun Blogger dashboard memang susah nak akses kalau dah habis quota.
    Tip: Saya guna Windows Live Writer. Tulis post offline, pastu publish any time. Yang penting tak perlu ke dashboard untuk tulis dan publish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww... 10Gig finished dalam 2 hari... Gulp... tak boleh bayang macamana keadaan tu... mungkin kena guna Streamyx? And thank you ..thank you so so much for reminding me of surfing tanpa loading image... tu lah bila dah biasa mewah dengan kelajuan, lupa pasal benda-benda macam tu... time guna phone line dulu selalu buat surf tanpa load image... zaman purba dulu... saya yakin ramai juga yang terlupa macam saya hahahaha... And about that Windows Live Writer... yang tu tak pernah tahu ... thank you for sharing... nanti nak kena check apa benda tu ngan uncle google hahahahaa:D

      btw... thanks a lot MT :D... TQVM..

      Delete
  5. macam tu jugak la dengan SA bila broadband dah nak abih limit....semput menunggu loading...alexa ranking SA masih 1056 in Malaysia...so need to work hard....x tau nak share tips apa...apa yang SA buat sama je macam blogger lain buat iaitu update blog...nampak sangat SA x tau kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... ada tak blogger yang personal blogging guna pakej business ISP dia ya? kalau guna business pakej punya banyak sikit quota tapi bayar dia pon agak tinggi... takut tak berbaloi dengan personal blogging... unless dah dapat income from blogging hingga 4 angka sekurang-kurangnya... setiap bulan ..kan?

      Setakat ni pon saya pastikan sekurang-kurangnya 1 entri sehari tapi biasanya jadi dua jugak sebab siang satu malam satu... :D

      Delete
  6. Sy ada terbaca TM akan ambil alih P1... sorilah kalau salah info. Cuma kalau betul, harap service akan lebih baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentang ambil alih tu tak pasti sebab dia orang guna istilah 'bekerjasama' P1, TM dan satu lagi company... dan SANGATlah berharap agar service tu seperti sepatutnya .... kalau janji 3 lampu nyala tu, biarlah dapat 3 lampu nyala kan?

      Delete
  7. Memang geram kalau kene macam ni, dah la nak cepat, tenet cam siput lak.... rasa cam nak hempuk2 aje P1 tu kan.. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... sebenarnya... ni first time kena teruk dengan tenet ni... sebelum ni alhamdulillah OK... boleh lah untuk blogging jer.. tak ada download apa-apa... cuma nak jadi cerita... saat saat kritikal ni lah nak jadi pon hahahaahaha... :p

      Delete
    2. Tenet tu saje2 nak menguji kesabaran diri Wafa tu.. :)

      Delete
    3. Haah... dia saja nak bagi pahala sabar yang berganda-ganda :D

      Delete
  8. Replies
    1. hahahaahhaha.. adeh .. deh deh... :D

      Delete
  9. kalo fae memang menyumpah habis kalo internet connection buat hal. huhu.

    btw tahniah unc coz alexa ranking unc not bad berbanding fae yang dah lama blogging hehe fae kurang berusaha huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la jugak menyumpah dalam hati mula-mula tu... hahahahaha... tapi bila dah tahu reason dia... nak kata apa kan? Cuma, sepatutnya tak boleh lah disconnect atau access perlahan dia terlalu lama ... kadang-kadang orang bergantung sebab berkaitan dengan bisnes (walaupun kecil-kecilan) sebab integriti boleh tergugat... ISP provider bisnes besar...so tak rasa sangat... berjuta orang guna, setakat 100 orang menyumpah pon bisnes dia tak tergugat sangat kan?

      tq fae... :D. Tengah cari formula macamana my alexa ranking boleh improve in such a way... Nanti kalau dah jumpa formula dia, I'll sahre with everybody :D

      Delete
  10. Bunda pernah suatu ketika nak stop jer blogging...masaalah mcmni lah...
    Dulu pakai wifi TM....asek kene curi line jer...kita yg bayar org sedap2 pakai free...anak bunda fedup..stop terus...
    Sekarang pakai broadband celcom...satu rumah pakai...time2 celcom poblem tu yang kadang sampai 3 4 hari br update...
    Dalam 2 hari ni ok plk... laju jer...itu pun ada2 masa sebelah pagi laju...kadang2 sebelah malam...
    Masaalah2 camni lah...time ada mood n idea nk update pun hilang terus....
    sabo jer lah...fikir2 balek sape suruh ko berblog...tak sape suruh pun kan...pastu nak hangin2 kenapa?!,,,hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.... tergelak saya baca komen bunda ni... hahahaa.. sungguh jugak..sapa suruh berblog kan?... sendiri nak buat... lepas tu ada problem nak hangin... hahahaha...

      Delete
  11. Kat tempat saya ni lagi takde pilihan...hanya TM streamyx jer yg ada. Sekarang ni kalau line terganggu sejam dua pun rasa macam tak kena jer, resah gelisah!...itulah penangan blogging! haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tu la... penangan blogging... mula-mula syiok sendiri jer...lepas tu dia semakin syiok sebab ada orang tolong tambah bagi syiok hahahahaha... so berharap angat ISP can provide the best kan?

      Delete
  12. wafa pun pakai P1...noe pakai P1 fiber...dulu pakai jenis 3G...so far x ada la problem quota...apa hal nya maintenance sampai 2 hari....major maintenance ke apa...
    noe bab internet ni mmg cari yg stable...sbb kdg2 kena kerja dari umah...
    wahhhh hebat ranking wafa tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh nOe pakai P1 fiber? best tak? teringin nak pakai yang fiber ni... tapi belah-belah ni tak ada la kut... Dulu masa saya main gambar, pakai bisnes akaun, tp sebab income lebat tak kisah... and pakai streamyx... memang stabil... ada time tu bila ada gangguan we all telefon TM tanya apa hal.. sebab kalau tak boleh hantar gambar ke printing, lambat siap album orang... orang dah bayar... siap tanya TM awak nak bayar gantirugi ribu-ribu ringgit ke kalau orang marah album tak siap ikut time yg dijanjikan hahahaha.... dorang memang jaga customer guna pakej bisnes... :D

      Delete
    2. mmg bess la guna line fiber optic ni..lagi bagus dari streamyx yg guna copper line tu....yg ni sama macam unifi TM tu...beza P1 dengan unifi cuma P1 tak ada TV jer...backend masih pakai TM...TM kan ke monopoly semua...

      klu pakai bisnes package...mcm ada 1st priority la kan...bayar lebih2 tp servis macam customer biasa...sape yg x marah kan... :)

      Delete
  13. tengok coverage area la kot. contoh di rumah saya dalam bilik tak berapa baik..kalau ruang tamu (contoh) ok :) Macam astro la..ada kawasan (rumah saya jugak hehe) takde astro tak boleh tengok TV..kalau arial biasa nak tengok TV nampak 'semut' je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. coverage alor setar or my placa masa mula-mula amik pakej ni memang full atau maximum.. semua lampu nyala... laju berdesup... lepas beberapa bula dia hilang satu lampu tinggal dua.. sekarang ada satu lampu jer... hahahahaha

      Delete
  14. erm..itulah dugaan berlogging.. tambah2 kalau internet problem..x leh connet la.. wifi x support la kadang.. tgh2 kalau nak upadate or blogwalking.. he..he..
    saya ranking alexia dan sbgainya kurang ambil tahu..nampaknya kena tambah lg pngatahuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... tu lah antara dugaannya... hahahaha... kena face positively... ntw, your blog is considered a great blog (to me), I couldn't have a blog like yours..tak pandai nak menulis macam tu..mungkin lama-lama dapat jugak kut... :D

      Delete
  15. Bila line slow memang mood nak berblog akan jadi terbantut.
    Menduga kesabaran. Tapi kalau smooth memanglah suka.

    Kakak ni berblog tak pernah ambil tahu ranking semua tu. Still di takuk lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dari pengamatan saya... blog kakak ni patutnya dah rank bawah 1000... sebab tu saya sendiri tak sure macamana kaedah mendapat ranking alexa yang baik sebab dalam tempoh 3 bulan ni saya dapat bawah 1000 ranking dengan pelbagai percubaan yang tak ada kepastian... tak dapat nak identify apa faktor sebenar... orang lama yang dah capai ranking bawah 1000 mungkin jelas perkara ni... masih tengah buat experimen-experimen tertentu :)

      Delete
  16. wow... mantapnya ranking alexa.. tahniah..

    ReplyDelete
  17. sama pulak problem p1 kita ni..hehehehe..jenuh nak menunggu 4 april..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...