Apr 28, 2014

Alhamdulillah, Kembali Ceria

Alhamdulillah... Walaupun lagi dua hari sebenarnya untuk bulan April ini berakhir, sekejap tadi, internet quota 15400MB telah kembali 100% dan sekali gus, mengembalikan keceriaan malam ini dan insyaAllah.. hari-hari yang mendatang. Subhanallah...



Apr 27, 2014

Entri Merapu Bahagian Ke-2

Pagi ni, saya telah berkesempatan untuk berdua-duaan dengan anak bongsu saya, Ahmad Adam Wafa yang baru berusia 3 tahun 4 bulan (lebih kurang) sebab akhir-akhir ni dia refuse to go to the nursery atau 'sekolah' dia. Hendak pulak kelmarin ni atau semalam, dia main dengan 'shaver' saya kat dalam bilik air, entah waktu mana tak perasan, di mana dia dah menoreh beberapa bahagian rambut dia. Kalau zaman saya bebudak dulu, emak saya kata macam kena gerit kat tikus dah rambut. Nak digunting rambut nak perbaiki robekan bekas shaver tu memang tak boleh dah, so jalan terbaik adalah mencukur botak kepala dia. Hahahaha...

Apr 26, 2014

Frust Dan Demotivated

Bulan April ini merupakan bulan yang paling hebat mendapat ujian dan dugaan. Awal bulan hari tu, kena penangan maintenance  ISP, katanya dua tiga hari saja - tapi lepas habis tempoh maintenance, dekat dua minggu, internet speed tak recover. Terhegeh-hegeh satu-satu website nak loading. Blog sendiri pon tak boleh load habis, ada saja widget yang tak load.


Apr 24, 2014

We Are Just Visitor

Yesterday, when I was trying as hard as possible to blogwalking to at least 10 blogs, I accidentally stumbled upon a very interesting blog (to me). It's the 'We Are Just Visitor' blog. When I looked at the description of the blog, it already aroused my interest until I went through the entries one by one and tried to get to know the blog's owner (in a great pain as each entry took nearly 5 to 10 minutes to completely loaded) - at the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box...

Click HERE to visit the blog


Apr 23, 2014

Kabinet Bawah Tangga

Semalam baca entri nOesuhaimi tentang idea tempat simpan barang di rumah kecil, langsung datang idea nak buat tempat letak barang kat bawah tangga, macam kabinet tu... lebih kurang macam dalam gambar kat entri nOesuhaimi tu. Sehari termenung kelmarin dok fikir macamana rupa kalau siap... akhirnya buat sikit lukisan/draft kat dalam Photoshop...



Apr 22, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Apr 21, 2014

Two Annoying Things When Blogwalking

annoying
These are the TWO most annoying things when blogwalking... and it really pissed me off!. This is my personal view and based on my experience ONLY. And too bad... I am not in the state where I can solve this issues :D


Golongan Yang Mendapat Untung Selepas Kematian Karpal Singh

Subuh -subuh 17hb April yang lalu, saya mendapat blog feed mengenai kejadian kemalangan yang dikatakan meragut nyawa seorang tokoh politik iaitu Karpal Singh. Cuba membuat carian di search engine Google tapi tak banyak berita yang ada dan macam masih tak confirm. So saya post ke facebook request for confirmation lagipun facebook feed sendiri tak heboh lagi berita tersebut.

post tentang kematian Karpal Singh
https://www.facebook.com/raziwafa/posts/

Apr 20, 2014

Buku Denaihati, Santapan Minda

Seperti yang sudah dijangkakan, hari ini, di sekitar jam 12.00 tengahari tadi, buku Denaihati tiba dengan selamatnya. Seronoknya tak dapat dibayangkan, sebelum membuka bungkusan POS tersebut, sempat lagi saya capai D5100 tersayang dan terus selepas melakukan sedikit adjustment pencahayaan, saya 'snap' bungkusan tersebut... ehehhe...

bungkusan mengandungi buku Denaihati

1st Mini GA by NaNie DeaN

First of all I'd like to congratulate Nanie Dean for being able to conduct her First Mini GA... Nanie Dean whom is also known as KN has been one of my favourite bloggers... I just love her sense of humor.. I'm sure many bloggers like KN as much as I do :D. So.. I just can't resist to join her GA as a sign of my support! All the best KN :D... 

Nanie Dean (KN) First Mini GA :D -- Enjoys!!!

Learn From Failure

How do you feel when you try to do something and fail? Normally we would feel frustrated when our effort did not turn out to be as expected, wouldn't we? Sometimes, we also might feel discourage. But there are people who didn't feel anything even when they fail in their attempt. In fact they tend to get even more excited than before :D  I am one of those people who get more excited when I failed in my attempts hahahaha... 

Apr 19, 2014

Aishah Birthday Treat

14th of April, the other day, it was Aishah's birthday date. She was born in the Golden Dragon year.. hahaha... the year 2000. However, we had decided that this year we just celebrate the birthday in the family only since last year we had already had a huge birthday party. So tonight, all of us went to a restaurant belonged to my MIL's friend - Titi Gajah Restaurant, near the Kepala Batas, Alor Setar airport or to be exact, just in front of the new Tabung Haji Hotel. It was private and we really had fun enjoying our meals.

Apr 18, 2014

Pokok Kapal Terbang

Saya sangat yakin ramai remaja sekarang yang tak kenal Pokok Kapal Terbang, terutama mereka yang tinggal di bandar-bandar. Lagipun, zaman sekarang ni, budak-budak sekolah tak lagi bermain sembunyi-sembunyi atau polis penjahat dan menyorok dalam semak...seperti di zaman saya kanak-kanak dulu.

Apr 17, 2014

Photography Session Around The House II

Semalam masa balik dari ambil Ahmad Yusuf dari sekolah, singgah sebentar di kedai buku Taman PKNK. Tiba-tiba ternampak satu majalah Fotografi - Aperture (keluaran April 2014). Teringat lama dah tak beli majalah Fotografi dan dulu memang melanggan Majalah Digital Camera (tahun 2008 - 2010), kerana masih aktif mengambil gambar 'weddings' dan 'corporate events'.

Buku Denaihati - Top Blog Malaysia


Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga saya mendapatkan buku Denaihati (Top Blog Malaysia) yang telah diperolehi sebagai cenderahati oleh bloggers yang hadir pada SBB2014 baru-baru ini. Setelah membaca review yang menarik ditulis oleh beberapa orang bloggers, termasuk  Hasrul Hassan, tentang buku Denaihati ini, maka saya katakan pada diri saya bahawa buku ini adalah MESTI ADA...

buku Denaihati (Top Blog Malaysia)
Buku blog Denaihati

Apr 16, 2014

Bahaya Mengutuk Orang (WW 27)

Pesanan agar menghindarkan diri dari mengutuk atau memaki/mencaci (melaknat) orang lain.

Bahaya Mengutuk Orang
(Image size : 920x614) Klik kanan pada imej, klik View Image untuk saiz sebenar

Mencari Sahabat (WW 26)

Panduan Mencari Sahabat Dari Wasiat Alqamah al Uthoridy : oleh Imam Al-Ghazali

mencari sahabat
Panduan Mencari Sahabat (imej 940x636 - klik kanan pada imej, klik View Image untuk saiz sebenar)





Apr 15, 2014

Siapa Pakar SEO Malaysia?

Pakar SEO Malaysia
Siapa Pakar SEO Malaysia? Bolehkah kita andaikan bahawa seseorang pakar SEO itu adalah mereka yang tahu segala selok belok tentang ilmu SEO (Search Engine Optimization) sehingga mampu menempatkan artikel atau entri blog mereka, bukan sahaja di muka depan laman enjin carian Google, bahkan berada dalam 4 atau 5 senarai teratas bagi sesuatu kata kunci carian (keyword search)?


No Nasi Lemak For Breakfast

This morning, since there were still a lot of last night's 'nasi' left, Ummi decided to prepare fried rice for breakfast instead of buying 'nasi lemak' from the stall near the mosque as usual. So this morning, everybody ate 'Nasi Goreng Ummi' ehhheheh...



Apr 14, 2014

Simpan Air Untuk Wudhu' Kalau Kena Catuan Air

Sekarang ni di Alor Setar boleh dikatakan setiap malam hujan, alhamdulillah... Syukur yang amat. Dengar cerita, ada tindakan serius di ambil untuk menangani masalah air di Kedah ni oleh pihak-pihak berwajib, seperti mengganti paip tepi jalan dan sebagainya... terima kasih kita ucapkan. Namun begitu, kita masih turut simpati dan turut merasakan kesedihan di atas kepayahan mereka yang masih menghadapi catuan air seperti di beberapa tempat di Selangor. 

Is It Just Me or Everybody Else Too?

Recently, I joined the Blogwalking Segment by Cikgu Ayu (ayuinsyirah.my) and I noticed that the list had been prepared by cikgu ayu. So, today, I was thinking of trying to look for the bloggers who also joined the segment whom I have not yet met online as well as all the bloggers whom I have already known so far, for a blogwalking activity.


Apr 13, 2014

Mayang Sari Atau Sundal Malam?

Ramai juga yang menyangka Mayang Sari tu Sundal Malam. Mungkin sebab kedua-duanya sememangnya harum pada waktu malam sahaja jadi ramai yang terkeliru, tetapi saya berpendapat, Mayang Sari tu bukan Sundal Malam. Tetapi mungkin juga lain tempat lain panggilannya. Walau apa-apa pun Mayang Sari ini sebenarnya juga dikenali sebagai Citharexylum spinosum atau nama botaninya.

Apr 12, 2014

English Pocket Guide

What a relief...  finally managed to finish up type-setting and rearranging the information for the ENGLISH Pocket Guide which is going to be  presented to the Pengetua of SMKTSR... All together 20 pages with some important points where the students must memorized them totally.



Apr 11, 2014

Pohon Ulam Raja Depan Rumah

Saya percaya ramai orang tahu pohon Ulam Raja dan yakin penggemar ulam mesti biasa makan ulam yang dinamakan 'Ulam Raja' ni. Gambar di bawah adalah rimbunan pohon Ulam Raja yang saya tanam sejak tahun 2011 di depan pintu pagar masuk rumah, dan gambar ini diambil pada bulan 11 tahun lepas (2013).

pohon Ulam Raja depan pagar masuk rumah

Roti Canai for Breakfast

adam having roti canai
Today, everybody feels like having roti canai for breakfast, so early in the morning I went to this roti canai stall in Jalan Tun Razak, Alor Setar, to get 8 pieces of roti canai. One for Adam, one for Sulaiman, TWO for Yusuf, one for Tasnim, one for Aishah, one for ummi and one for me... so all 8 together. Yusuf is the one who always eats EXTRA!!!

Apr 10, 2014

Ultimate Warrior - WWE Dah Meninggal Dunia

Ultimate Warrior adalah satu-satunya yang saya minat selain dari Hulk Hogan dalam WWE... dan sebenarnya saya tak berapa minat pon WWE ni cuma bila Ultimate Warrior lawan... layan tengok jugak lah. Cerita ni zaman tengah study di UPM dan masa tu saya tengah buat matrikulasi haha...

Setia

(personal note)

to listen to the song... click HERE...


Apr 9, 2014

In Case Of Emergency (WW 25)

In Case Of Emergency (WW 25)


Contact No. in case of emergency in cellphone

Al-Quran Itu Benar (WW 24)

Al-Quran Itu Benar (WW 24)


Al-Quran itu benar

Kata-kata Ustaz Don dalam 30 Minit Bersama Ust. Don
"Al-Quran itu BENAR"
---------------

Wedding Photography (WW 23)

Wedding Photographer In Action :)


Apr 8, 2014

Segmen Blogwalking Bersama Cikgu Ayu

Rasanya dah lama tak join mana-mana segmen jenis blogwalking ni... atau tambah follower..., so malam ni saya nak ambil peluang ini untuk tambah lagi kenalan blogger. Mana tahu ada lagi blogger-blogger lama yang masih belum kenal yang kita boleh cedok ilmu dorang kan? :D

So here I come... Let's meriahkan aktiviti blogging kita dengan blogwalking ke semua yang menyertai SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA CIKGU AYU ni... Lagi pon, ia juga satu peluang untuk tingkatkan ranking Alexa kepada sesiapa yang mengambil serius tentang ranking Alexa (baca entri Dua Kaedah Tingkatkan Ranking Alexa Blog Secara Drastik di SINI)

http://www.ayuinsyirah.my/2014/04/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-ayu.html
-

Dua Kaedah Tingkatkan Ranking Alexa Blog Secara Drastik

Siapa yang rasa ranking Alexa penting untuk blog, pasti ingin dan berusaha untuk meningkatkan ranking Alexa blog mereka, dan kalau boleh secara drastik. Dan kebiasaannya, ranking Alexa yang menjadi matlamat adalah di bawah 500 kerana secara automatik, URL blog tersebut akan tersenarai di dalam senarai Top Sites : Ranking Alexa di laman web Alexa (lihat SINI). Namun begitu, sekiranya ranking boleh mencapai angka 1000 dan ke bawah, ia sudah suatu yang baik. Di sini, saya ingin kongsikan dua kaedah utama bagaimana meningkatkan ranking Alexa blog sehingga rank 1000 ke bawah secara drastik atau dalam masa yang singkat.

Apr 7, 2014

Pertandingan Fotografi Pengguna Sempena HPM 2014

Berita baik bagi sesiapa yang mempunyai kamera, samada kamera digital ‘compact’ atau ‘DSLR’ bahkan kamera ‘analog’ (yang guna filem tu), kerana sekarang ini sedang berlangsung Pertandingan Fotografi Pengguna bersempena dengan Hari Pengguna Malaysia 2014. Tarikh tutup pertandingan ini masih jauh lagi iaitu pada 4 Julai 2014… ada lebih 3 bulan lagi.

Kutip Buah Cermai Buat Jeruk Cermai (Bhg. 2)

kutip buah cermai buat jeruk cermai
Semalam kita dah kutip buah-buah cermai setakat yang ada dan dah pon proseskan buah tu untuk dijadikan jeruk cermai, baru tak masam untuk dimakan (lihat SINI - Bahagian Pertama). Di sini adalah proses seterusnya iaitu sambungan bagaimana nak buat jeruk cermai jenis  jeruk manis (style saya) hingga selesai dan boleh di makan. Lupa nak bagi tahu, jeruk cermai ni ada dua jenis; satu jenis manis (masam-masam manis), kedua jenis manis-manis pedas. Jenis jeruk cermai kedua ni kena tambah cabai, jadi saya tak buat sebab saja nak bagi anak-anak boleh makan.

Apr 6, 2014

Kutip Buah Cermai Buat Jeruk Cermai

buah cermai untuk buat jeruk cermai
Semalam, masa sedang prosos pokok Dracaena fragrans 'Massangeana', tepi pokok tu ada sepohon pokok cermai yang dah uzur, tetapi sedang berbuah. Perasan jugak buah-buah cermai yang dah besar sikit tu mula luruh dan buruk atas tanah. Sebenarnya, anak-anak tak makan sangat buah cermai ni tak macam saya masa kecik-kecik dulu, dan saya sendiri pon dah jarang-jarang sangat ambil buah cermai ni. Selalunya kalau ada pelawat datang masa musim dia berbuah, dorang yang mintak nak bawak balik buat 'colek' garam belacan atau kuah rojak.


Sedapnyerrr LASAGNA Ummi Buat

sedapnyerrr lasagna ummi
Pagi ni, Lasagna yang ummi bakar awal pagi tadi, yang orang lain tak sempat rasa, merupakan rezeki Adam dan abah untuk menjadi orang pertama menimatinya hahahaha... Sorry ek ummi... Adam yang nak... bukan abah hahahaha... Terpaksalah abah potongkan untuk Adam rasmikan huhuhu...

Apr 5, 2014

Memproses Pokok Dracaena Fragrans 'Massangeana'

wafacw corn-plant
Hari ni projek kemas-kemas sikit laman, sapu dan buang daun-daun kering dari pokok-pokok keliling rumah. Sambil-sambil tu, cari tempat-tempat yang ada takungan air, takut jadi tempat pembiakan nyamuk Aedes dan sebagainya sebab kawasan rumah memang banyak pokok-pokok. Dah selesai semua, tengok serumpun pokok Dracaena fragrans 'Massangeana', teringin pulak nak trim. Nama sebenar dalam bahasa melayu tak pasti, yang tahu nama dia Dracaena fragrans 'Massangeana'  tu sebab cari kat google.

Apr 4, 2014

A Gift To Lucky 100th Follower

Up until today, the internet connection seems to be very slow. I am sure, P1 is having a difficult problem right now because, the service maintenance should be within two days only but until now, the connection has not been as usual. All that i can do is hoping for them to be able to solve WHATEVER situation they are having right now.

Extraordinary Mango Tree In Front Of The House

wafacw mango tree
Honestly, I have been observing this extraordinary mango tree for a few weeks, as it doesn't look like other mango tree I have seen before. May be, it's quite normal to others but to me, it's really amazing. The tree trunk is about the same size as my arm and the branches are smaller in diameter so it does not grow as tall as other mango trees. In fact it's just a little bit taller than me... about 7 feet tall, and i doubt it can grow any taller. The owner has been planting this mango tree for about a year already, and this is actually the first time having the fruit.

Apr 3, 2014

Baru Tahu Punca Sebenar Serta Akibatnya

Minggu lepas, lagi seminggu nak habis bulan March, on the 25th of March,  tiba-tiba 'usage quota' P1Max habis 15000+Mb dan bila dah habis internet jadi slow ya Rabbi... Penyelesaian dia, biasalah... bisnes internet service provider... to be fair kepada pelanggan pakej yang lain... kena lah top up - 3Mb for RM30. Lepas dah top-up, dalam 15 minit, internet kembali laju... lega rasanya dan boleh sambung kerja. 

Apr 2, 2014

Wordless Wednesday 22

Made by Tasnim :)


When I was updating a few photos and organizing the folders, suddenly I found some images that are not familiar... So I click in the folder and found noticed that they were created by Tasnim...


Home Made Apple Pie For Breakfast (WW 21)

Alright!... this morning, special WW entry... my breakfast menu : Home made  Apple Pie with a mug of coffee.. (no more cup of coffee) :D. Enjoy the look of it :p

A Look In The Past

This evening, as I was rearranging some of the stuff in my what I call it 'study room' or more like a place where I sit behind my laptop and go online, I noticed a few albums. Those are the albums where I kept all the photos taken since I was in the secondary school. The last album that I manage to have was way back in 2005. The years ahead after that were the years of the digital image era so most of the photos taken were not printed, and there has not been a single album anymore after that. They were kept in CDs/DVDs and most of photos now are actually in pen-drives.

Apr 1, 2014

10 Top March Commentators For MyBlog | wafacw

Like everybody else, well most of them, it is time to announce the MyBlog | wafacw March 10 top commentators. So, personally, I'd like to thank you all for being supportive. And to me, you are such a great bloggers and i realized that you have been such an inspiration to others as well... 

As I had stated last month, when I first put up the 'commentators of the month' widget, that I had something for the top commentators list of the month as a token of appreciation, so it is also the time to keep my words. I had prepared 10 special gifts (well, hope it is special... I don't know :D) for the top 10 commentator.

Good Boy Sulaiman At the Barber

Yesterday, after fetching Ahmad Yusuf and Ahmad Sulaiman from their schools, my wife decided to get the boys including Adam (all three of them plus their cousin) for a haircut, since it's time for them to get a hair cut, furthermore it's Monday. We can't get a haircut on Friday, which is the 'best' day to cut your hair or nails, since the barber is closed on Friday. So, we took all of them to the barber.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...