Mar 26, 2014

Masalah Tak Boleh Nak FOLLOW blog : Tip Follow Kaedah Lain

Sejak beberapa minggu lepas, saya dapati ramai yang 'complaint' tentang masalah tak boleh nak follow blog orang bagi blog blogspot. Sampai sekarang saya tak pasti apakah sebenarnya punca pelawat kita tak boleh nak follow blog kita atau kita juga tak boleh nak follow blog orang lain. Dan sememangnya kita tahu sesetengah Segmen Give-Away (GA) hanya boleh/dianggap layak untuk disertai dengan memenuhi syarat - "Sila LIKE blog saya"




Macamana masalah tak boleh nak follow sesuatu blog?

Bila kita klik butang "Join this site" pada widget Follower, satu paparan (window) 'Join' akan keluar tetapi terdapat satu notis yang menyatakan bahawa anda tak boleh nak follow blog tersebut atau join blog tersebut.


We're sorry...

We were unable to
handle your request.
Please try again or return a bit later.

Cara penyelesaian masalah tak boleh nak follow (tip)

Cara untuk menyelesaikan masalah ini MUDAH sahaja sebenarnya. Pada paparan seperti di atas, klik saja LINK "More options" di sebelah butang "Follow this blog.".



Kita akan dapat paparan seperti berikut:


Pada paparan tersebut, terdapat lagi sekali perkataan atau butang "Follow".

Klik pada butang "Follow" tersebut, dan kita akan mendapat paparan mengatakan bahawa
anda telah berjaya join atau follow blog tersebut. Klik perkataan Done (rujuk illustrasi di bawah.





Apabila sudah klik perkataan "Done" tersebut, secara automatik anda tersenarai sebagai TELAH FOLLOW blog yang anda ingin follow.


MUDAH saja kan?

Berkenaan masalah ini, saya telah mendapati beberapa orang blogger telah menyediakan tip atau tutorial untuk membolehkan sesiapa sahaja Follow sesuatu blog. Berikut adalah blogger tersebut:

  1. Mialiana.com :  Tip atau tutorial Follow  Blog melalui "Reading List"
  2. Coretanhatikathy.blogspot : Tutorial blog : Alternative Follow blog
  3. Syira Lokman : Butang Follow Bermasalah, Jangan Risau, da
  4. Faiz-Tutorial : Cara Mengatasi Nasalah Untuk Follow Blog.
  5. Abe Kie : Tutorial Menangani  Masalah tidak dapat follow
Setakat ini ada 4 blog yang telah saya kenal pasti. Selamat mencuba dan berjaya!

Anda tahu sesiapa yang menulis tentang tip alternatif lain untuk FOLLOW blog sekiranya ada masalah nak follow tersebut di atas? Mungkin anda boleh kongsikan link untuk tip atau tutorial yang sama di ruang komen di bawah. Semoga ramai yang akan mendapat manfaat dari perkongsian rakan-rakan kita.
---

13 comments:

  1. wah! pandainya abe wafa ni..cayalah. tq sbb bg kredit ko abe kie. sharing is caring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... this is for my collection... :D

      Delete
  2. Terima kasih tuan wafa, dapat satu ilmu hari ni :)

    ReplyDelete
  3. Rupanya begitu caranya. Wah, terima kasih banyak. Saya pernah mengalami seperti itu dan sekarang saya sudah lebih paham.
    Ok. Blognya akan saya follow.

    ReplyDelete
  4. Thanks Wafa for sharing. This is how I did it too.

    ReplyDelete
  5. hurmmm....pelik jugak kalau tak boleh follow macam biasa nih....ok terima kasih tuan....done followed you too..

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum jadi lagi kat tuan? sebelum ni tak jadi juga pada saya... tetapi tak lama lepas tu tak boleh follow... terpaksa buat macam tu... :D

      Delete
  6. anapun gunakan kaedah di atas dan memang menjadi... tq for sharing

    ReplyDelete
  7. Salam Jumaat & Two ads for you..

    ReplyDelete
  8. thanks wafa for the backlink..... ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...