Mar 6, 2014

Hari Tu Bunga, Sekarang Buah

Kalau tengok foto pokok cili (cabai) pada entri "Photography Session Around The House (cont'd)" beberapa hari lepas, buah cabai tu belum ada... petang tadi tengok buah dia dah ada...

cili atau cabai/lada (Chili)
seronok tengok buah dah keluar dari bunga...

18 comments:

  1. Save budget .dah tak perlu beli chilly lagi lepas ni..tapi kena jaga elok-elokkan pokok..coz kalau dibiara dia tak nak berbuah rasa..orang tua-tua cakaplah..he.he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... x ada save banyak.. ada sepohon jer raudzah... hahahah... tanam suka-suka, lepas geram tengok pasu kosong... buat tenyeh dalam vudu jer... hahahaha... pasal org tua kata kalau dibiar tak nak berbuah tu kalau pokok durian ye lah ada dengar tapi yang lain tak pasti dan alhamdulillah setakat ni semua pohon yang di tanam boleh merasa hasil..cuma cempedak tiga pohon yang ada tak menjadi... kena penyakit.. racun dia RM80 sebotol besar botol red bull.. tak padan nak beli, tapi tengok lah... kali ni kalau berbuah kena serang lagi... pi beli jugak hahahaha...

      Delete
  2. Tangan Bunda ni tak pernah menjadi kalau tanam pokok cili..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tanda kena tanam kat pasar la tu eheh...
      (gurau jer bunda :D)

      Delete
  3. bila dah keluar mmg puas hati...lepas ni leh masak kurma... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uikkss... hahahahahah... tak cukup kut, ada sepohon jer pun hahahahaha
      buat tenyeh dalam budu jer..hahahaha...makan ngan ulam pucuk ubi hahahahah

      Delete
  4. Replies
    1. masih baby lagi... tu tali pusat dia tak jatuh lagi hahaahaha :D

      Delete
  5. blogwalking sini,done follow =)
    blogger baru..ayielifememory.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for being here Ayie :D
      salam kenalan...
      btw... congrats for winning the contest :D

      Delete
  6. salam .
    cili pedas tapi ketiadaannya makanan rasa hambar,lepas ler time sesak2 napas... ok jom tanam cili. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... hahaha cabai ni kadang-kadang tu pembuka selera jugak.. appetizer? hahahaha

      Delete
  7. Sama la, kat rumah pun ade sepokok je dalam pasu, lepas la kalau buat peneman makan megi .. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah betul buat boh dalam megi sekali sekala pon okies jugak...

      Delete
  8. laa... cabai rupanya... x dapat nk jawab yg tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... cam la pokok tu, nanti dah ada mak mertua kang, kalau kat rumah dorang ada pokok cabai... tak lah tak cam nanti hahahaha... :P ataupun tok bakal wife tanam ker kan kan kan? eheehe

      Delete
  9. Wow, it's happy to see what we grow have finally come out.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari hari belek you... hahahahaha... actually I have about 5 or 6 attempts already, but fail due to insects :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...